Penali za odlazak u penziju pre 65. rođendana mogli bi da budu ukinuti sredinom godine kada se očekuju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kaže za Politiku Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

– Najavljeno je da će se izmenom postojećeg zakona o PIO, na kojoj radna grupa radi već duže vreme, prestati s trajnim kažnjavanjem penzionera – kaže on.

Umesto trajnog umanjenja penzija od 0,34% mesečno, predlog SSSS-a je da kazne ne važe posle 65. godine i da nakon toga penzioneri nastave da primaju punu starosnu penziju. Uprkos činjenici da je Savez samostalnih sindikata Srbije još pre godinu i po dana Socijalno-ekonomskom savetu podneo inicijativu za ukidanje kaznenih poena za odlazak u penziju pre 65. godine, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić i ministar rada Aleksandar Vulin svesrdno podržali ovaj predlog – epilog priče se tek sada nazire, piše Politika.

Naknadno objašnjenje zašto se ni do kraja 2017, kada se očekivalo da će ovaj predlog zakona ugledati svetlost dana, to nije dogodilo, jeste da se čeklala poslednja revizija aranžmana sa MMF-om. Međutim, i to je prošlo. U Ministarstvu rada su nedavno Politici potvrdili da su „izmene zakona u toku, ali da nisu u potpunosti definisana konkretna rešenja“.

Kako se, međutim, nezvanično saznaje iz izvora bliskih radnoj grupi koja radi na izmenama zakona, na rešenju problema se ipak ubrzano radi, kako bi se predlog zakona do kraja proleća našao pred Vladom, piše beogradski list. Iz SSSS-a kažu da su očekivali da će konačna verzija zakona biti gotova do kraja marta, ali je taj rok probijen.

Iako bi ovo bila odlična vest za sve buduće penzionere, pa i one koji su se prevremeno penzionisali, s druge strane ne čudi što se državi ne žuri, jer se ovako mesečno sačuva 1,7 milijardi dinara koje bi se inače isplaćivale penzionerima da nema penala. Ako se to pomnoži sa 12 meseci, dolazi se do cifre od 20,4 milijarde dinara koje ostaju u budžetu, piše Politika.

Možda Vam se svidi i