Udruženje „Dečji svet“: Menjamo na bolje svoju okolinu

Od strane Ozon
0 komentar

Udruženje „Dečji svet„ osnovano je 2012. godine u Mačvanskoj Mitrovici kao nevladina i neprofitna organizacija.

Cilj Udruženja prema rečima Mirjane Krsmanović, osnivača jeste da se doprinese promenama u društvu, pre svega na lokalnom nivou.

“Promene koje naše Udruženje želi da donese odnose se na pozitivan model ponašanja mladih kroz aktivizam, volonterizam i inicijativu za rešavanje problema u svojoj školi i lokalnoj zajednici, spremnost za humanost, učenje, rad, kreativnost”, to je naša osnovna ideja, osnovna zamisao kojom se vodimo od samog osnivanja”, objašnjava Mirjana.

Mirjana Krsmanović

Upravo radi ostvarenja svojih ciljeva “Dečji svet” organizuje, samo ili u saradnji sa drugim udruženjima ili institucijama, koncerte, predstave, skupove, radionice, konferencije, savetovanja, seminare, kulturne i druge tematske skupove za svoje članove, a sve to na neprofitnoj osnovi. Isto tako Udruženje, prema rečima Mirjane, pokušava da svojim delovanjem utiče na smanjenje uticaja pogubnih elemenata na omladinu, poput droge, alkohola, kocke, cigareta, nasilja, propagiranja negativnih pojava putem medija, zloupotrebe interneta i društvenih mreža itd.

Ideja da osnuje Udruženje “Dečji svet” Mirjana, koja je po zanimanju ekonomista i master učitelj-smer informatika, javila se kao rezultat njenog rada sa decom u Osnovnoj školi “Dobrosav Radosavljević Narod” u Mačvanskoj Mitrovici.

“U stalnoj komunikaciji i druženju sa decom kod mene se javila velika želja da školske sadržaje učinim zanimljivijim i pristupačnijim. Nisam mogla da se odreknem ni jednog zanimanja. Ekonomija je čvrsto povezana sa finansijama i računovodstvom Udruženja, a kreativne aktivnosti sa učiteljskim pozivom”, priča dalje Mirjana.

Nedugo nakon i zvaničnog osnivanja Udruženja krenule su i aktivnosti istog, pa je tako prvo organizovano zabavo-edukativno druženje u školskoj biblioteci povodom praznika žena, 8. marta, zatim se isto ponovilo za Uskrs i Novu godinu.

“Bilo je zaista mnogobrojnih aktivnosti, a nekako su nam bile najzanimljivije pozorišne predstave koje sam ja za režirala i za decu prilagođavala tekstove. I sada se sećam prve pozorišne predstave „Ko je kriv za jedinicu“. Svaka predstava je imala svoju poruku koja je bila lako razumljiva publici, odnosno deci”, priča Mirjana i dodaje da kada je prestala da radi u školi, oni je nisu zaboravili, bili su upravo njeni đaci.

Upravo zbog toga je shvatila da Udruženje zaista ima uticaja na decu i da treba da nastavi dalje da funkcioniše, ali za to je potreban i određeni prostor.

“Iz potrebe za prostorom nastao je moj prvi projekat „Uz pozorište, kroz život“ koji je imao za cilj adaptaciju Doma kulture u Mačvanskoj Mitrovici uz finansijsku podršku Resurs centra HU Prijatelji i MZ Mačvanska Mitrovica.

Renovirali smo binu, postavili zavese i dali novi sjaj tom napuštenom prostoru”, objašnjava Mirjana i napominje da je dalju adaptaciju Doma podržala organizacija Trag fondacija sa projektom „Malo mesto, velikog srca“, koji je omogućio nabavku novih stepenica, krečenje enterijera i eksterijera, nova vrata. Udruženje je u međuvremenu organizovalo i akciju sređivanja dvorišta Doma uz pomoć dece i omladine.

“Vratili smo osmeh pozornici Doma sa novim predstavama „Crvenkapa i lenji vuk“ (tekst Save Škobić u režiji Mirjane K.) i „Novogodišnja zavrzlama“, uz aplauz publike i srećna i zadovoljna lica dece i roditelja, ali i svih nas iz Udruženja. Naravno, tu nismo stali, pa smo otišli i korak dalje i održali još jednu humanitarnu predstavu za novogodišnje praznike uz dodelu paketića. Uz osmehe i radost dece nastavila sam da stvaram novi svet kroz projekte i da se trudim da naše Udruženje raste, zajedno sa svim članovima. Dobila sam novo nadahnuće za dalji rad”, priča dalje Mirjana.

Nizali su tokom ovih godina projekti Ministarstva omladine i sporta, zatim bile su tu i „Školske novine Dečji svet“, a uz podršku Uprave za kulturu, sport i omladinu Grada Sremska Mitrovica realizovani su i projekti „Karneval dečjeg stvaralaštva“, „Živa partija čoveče ne ljuti se“, gde su glavni učesnici bila deca umesto figurica i to na velikom poligonu za igru,, pa „Lepši svet, kroz parlament“.

“Svaki projekat je okupljao veliki broj članova, učesnika i posetilaca i mislim da je Udruženje imajući u vidu tu činjenicu zaista na dobrom putu, menjamo društvo, bar malo, menjamo naše drugare, roditelje, pa i nastavnike, menjamo na bolje sve koji su spremni da se sa nama druže i sa nama rade. Zaista sam zahvalna svima koji “Dečji svet” prepoznaju kao nešto dobro, zahvalna sam članovima, lokalnoj samoupravi i velikom broju pojedinaca i organizacija koji su nas do sada nesebično pomagali, a nadam se da će to i dalje činiti”, završava Mirjana.

Možda Vam se svidi i