U Beogradu će 14. i 15. maja biti održano Nacionalno takmičenje najboljih učeničkih kompanija na kome će 20 srednjoškolskih timova. Jedan od timova je i tim učenika iz Sremske Mitrovice koji će predstaviti svoje proizvode i usluge.
Učenici koji su “zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe “Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Pobednici ovog takmičenja predstavljaće Srbiju na evropskom finalu koje će po prvi put biti održano od 16. do 19. jula u Beogradu, kada će odmeriti snage sa najboljim učeničkim kompanijama iz 35 zemalja.

U ponedeljak, 14. maja, na prodajnom sajmu u tržnom centru Delta Siti, učeničke kompanije će izložiti svoje proizvode i usluge prolaznicima a članovi žirija će ocenjivati veštine i jedinstvenost ponude učenika. Poseban panel žirija sastavljen od predstavnika kompanije TeleGroup obilaziće učeničke kompanije i birati pobednika nagrade za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u poslovanju.

Sledećeg dana, u banket sali hotela Jugoslavija, učenici će predstaviti publici i žiriju izveštaje svojih kompanija a zatim će u okviru godišnje ceremonije dodele nagrada za doprinos i zasluge u razvoju preduzetničkog obrazovanja u Srbiji biti proglašeni najbolji nastavnik, poslovni volonter i najbolje učeničke kompanije u ovoj godini. Njima će biti dodeljene statue Preduzetnikus, rad studentkinje vajarstva Katarine Jocić.

Takmičenje organizuje Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj, kompanije TeleGroup, ManpowerGroup Srbija i tržnog centra Delta Siti.

Izvor: BIZLife

You may also like