Učenici mitrovačke muzičke škole odali počast srpskim junacima

by Ozon
0 comment

Muzička škola „Petar Кrančević“ organizovala je stručno studijsko putovanje učenika od 1. do 4. razreda srednje škole sa ciljem da se učenici upoznaju sa istorijom srpskog naroda i da na ostrvu Vido, svetom mestu gde je pohranjen veliki broj srpskih ratnika, održe koncertni program koji su pripremali tokom godine.

U dogovoru sa kustosom „Srpske kuće“ u Кrfu, gospodinom Ljubomirom Saramandićem, realizovan je program u znak sećanja na poginule heroje Prvog svetskog rata, ali i u slavu 100-godišnjice od proboja Solunskog fronta od strane srpske vojske koja se oporavila na Кrfu.

Pored posete groblja na ostvru Vido, učenici i nastavnici su, zajedno sa direktorom škole Bojanom Jovanovićem, tokom 6 dana boravka u Grčkoj posetili i spomenik borcima Drinske divizije u Agios Mateosu, gde su, takođe, izveli odgovarajući program.

Zatim su bili u dvorcu Ahilion, koji je podigla austrijska carica Elizabeta, poznata kao Sisi. Obišli su grad Кrf i Srpsku kuću.

Poslednjeg dana putovanja sremskomitrovački učenici bili su u Solunu. Tamo su na Zejtinliku, srpskom vojničkom groblju, prisustvovali posebnom javnom času sećanja koji im je održao čika Đorđe Mihajlović, koji je samo dan ranije proslavio svoj 90. rođendan. Nakon odavanja pošte postradalim junacima, đaci su otišli do crkve Svetog Dimitrija, a zatim se upoznali sa znamenitostima Soluna.

Putovanje je proteklo bez ikakvih problema, uz pesmu i sviranje gitare u autobusu, rađanje novih prijateljstava tokom boravka u Grčkoj i predstavljanje naše škole i grada Sremska Mitrovica u najboljem mogućem svetlu, kako se i očekuje od mladih umetnika.

Da su naši đaci pravi ambasadori dokazuju i reči hvale koje su dobili od svih prisutnih turista, ali i domaćina, u svakom od pomenutih mesta.

You may also like