„Trg mladih poljoprivrednika“ – privodi se kraju jedna uspešna akcija

Sremska Mitrovica – Početkom juna Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, pretvorila je mitrovački Trg Vojvođanskih brigada u „Trg mladih poljoprivrednika“. Mladim poljoprivrednicima i ženama koje se bave poljoprivredom, Agencija je dodelila besplatne tezge na korišćenje do 1. septembra ove godine, odnosno do kraja sezone.

Tokom ova tri meseca, na takozvanoj „pijaci mladih poljoprivrednika“, od desetak subjekata, koji su se smenjivali tokom trajanja akcije, mogli su se kupiti med i lokalni pčelarski proizvodi, domaći sokovi, džemovi i salate, kao i voće i povrće ubrano na mitrovačkim njivama i plantažama. Ministarstvo poljoprivrede i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ove godine su dali podršku mladim poljoprivrednicima dodelom avansnih sredstava za otpočinjanje nove i unapređenje postojeće primarne poljoprivredne proizvodnje, i biljne i stočarske.

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica se nadovezala na te mere, i ovom akcijom pomogla mladim poljoprivrednicima i ženama koje se bave poljoprivredom u plasmanu proizvoda, i to isključivo onih proizvoda za čiju su proizvodnju registrovani.

„Jedno je nešto proizvesti, a drugo plasirati proizvode na tržištu. Sa zadovoljstvom mogu da prokomentarišem da je akcija bila od koristi mladim poljoprivrednicima, jer su prodali svoje proizvode zaobilazeći niske cene koje im za te proizvode nude nakupci i otkupljivači. Zadovoljni su i građani, odnosno kupci, jer su u svakom momentu, u gradskom jezgru, mogli da nabave sveže lokalne poljoprivredne proizvode“, rekao je Petar Samardžić, direktor Agencije.

Prema negovim rečima akcija je planirana do 1. septembra, ali ako postoji interesovanje i proizvođača i potrošača, ukoliko proizvođači imaju dovoljno robe koju mogu da ponude, Agencija će biti u mogućnosti istu da produži.

You May Also Like