Sve više obolelih od groznice Zapadnog Nila, broj raste i u Sremu

Na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan
Jovanović Batut” i laboratorijskih kriterijuma do 28. avgusta na teritoriji Republike Srbije registrovano je 213 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila, sa 21 smrtnim ishodom koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Slučajevi groznice Zapadnog Nila su prijavljivani sa Južnobačkog (36 osoba), Južnobanatskog (32), Podunavskog (11), Zapadnobačkog (6), Sremskog (5), Severnobanatskog (5), Srednjebanatskog (3), Braničevskog (3), Кolubarskog (1), Mačvanskog (1), Zlatiborskog (1), Raškog okruga (1) i sa teritorije Grada Beograda (108).

Da bi slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila bio potvrđen kod pacijenta uz ispoljenu kliničku sliku neuroinvazivnog oblika bolesti (meningitis, encefalitis, meningoencefalitis), neophodno je da se potvrdi prisustvož odgovarajućih antitela u likvoru kod obolelog pacijenta.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca. Imajući u vidu iskustva kako okolnih tako i naše zemlje, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula meseca, a najveći broj obolelih osoba se prijavljuje tokom avgusta meseca.

You May Also Like