Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Markovdan

U narodu se Markovdan svetkuje uvek 8. maja kao zavetina u mnogim naseljima. Takođe je i krsna slava mnogih srpskih porodica.

U Srbiji se obeležava i praznuje od davnina. Verovalo se da će onoga ko se danas ogreši i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje. Zato na današnji dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama.

Markovdan se smatra „blagim danom“ odnosno vremenom za odmor i molitvu. Tradicija se prenela i na ostala zanimanja – danas nikako ne treba raditi jer se veruje da Sveti Marko hoda svetom sa korpom punom grada pa onom ko radi šalje nevreme koje će ga pratiti preko cele godine.

Obratite pažnju na još jednu stvar! Ovo je loš dan za spavalice! Na ovaj dan, veruje narod, nikako ne valja dremati preko dana jer će se onda biti bunovan i pospan preko cele godine. A bolešljiv baš treba da odspava na Markovdan pa će se tako izbaviti od pospanosti i bolesti.

U Leskovačkoj Moravi se smatralo da kukuruz treba početi sa okopavanjem od Markovdana. A tada je najbolje i kupus rasađivati da bi dobro rodio. U Gornjoj Pčinji se Sveti Marko proslavlja pod nazivom Marko Gradobija i ništa se nije smelo raditi da ne bi grad pobio sav rod i letinu.

Današnji dan – nazivajući ga Mistrovdanom – naročito su praznovali kovači verujući da bi im miševi izgrizli mehove ako bi radili.

You May Also Like