„Sremska mlekara” prodavala Rusima biljni sir iz Ukrajine

Od strane Ozon
1 komentar

Sremska Mitrovica – Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor „Roseljhoznadzor” je saopštila da je „Sremska mlekara” DOO iz Sremske Mitrovice izvozila ukrajinske proizvode na to tržište pod srpskom deklaracijom, piše Politika. Ova firma našla se na udaru ruskih inspekcijskih vlasti zbog sumnje da je u Rusiji prodavala proteinsko-masne proizvode (slične biljnom siru) poreklom iz Ukrajine, koja je pod sankcijama Moskve. Od januara do jula ove godine u Rusiju je uvezeno 3.815 tona ovog proizvoda „Sremske mlekare”, a na carinskoj deklaraciji navedeno je da je roba poreklom iz Srbije.

Ističe se da su u istom periodu na adresu „Sremske mlekare” iz Ukrajine stizali proteinsko-masni proizvodi. „Roseljhoznadzor” u svom izveštaju prenosi da su ruske vlasti u ovom slučaju otkrile prevaru u vezi sa „snabdevanjem Rusije proizvodima ukrajinskog porekla uvezenim iz Srbije”. Još nije jasno da li je reč o klasičnom prepakivanju ili je deo proizvodnje obavljan ovde. Svakako, najveći problem je što ova firma iz Sremske Mitrovice, kako saznajemo, uopšte nema dozvolu za izvoz u Rusiju.

Tražili su svojevremeno i dobili privremenu dozvolu za trgovinu mlečnim proizvodima na tržištu Srbije. Dobili su je, ali je istekla, a prema nezvaničnim informacijama nisu je koristili jer nemaju kooperante niti nabavljaju mleko od dobavljača – odnosno nemaju proizvodnju.

U Agenciji za privredne registre „Sremska mlekara” registrovana je za proizvodnju mlečnih proizvoda. Međutim, prema našim saznanjima, ta mlekara najpre nije radila 10 godina, jer je bila u stečaju. Potom je firmu pre nekoliko godina kupio novi vlasnik, ali ni posle toga nije isporučivala robu na domaće tržite. Prema podacima iz APR-a, firma zapošljava 16 ljudi, a kao direktor je upisana Svetlana Marković.

Na zvaničnom sajtu „Sremske mlekare” piše da je osnovana 1974. godine, renovirana 2007. i da ima kapacitet da preradi 150 tona mleka dnevno. Data je i prezentacija desetak mlečnih proizvoda, među kojima su i dva biljna – „sremski” sir i „savski” sir. Interesantno je da je samo za ova dva proizvoda deklaracija na ruskom jeziku.

Postavlja se pitanje na koji je način „Sremska mlekara” prilikom izvoza dokazivala da je proizvod srpskog porekla i da je ovde dorađivan, odnosno da sadrži 51 odsto sirovina srpskog porekla.

Redakcija „Politike” pokušala je da stupi u kontakt sa vlasnicima ove firme ali nam se direktorka do zaključenja broja nije javila.

Nedimović: Nema igranja sa državom

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, rekao je za „Politiku” da će za desetak dana imati rezultate analiza koje će, pre svega, pokazati o kakvom je proizvodu reč.

– Nema igranja sa državom kad je o izvozu u Rusiju reč. Ovaj slučaj baca sumnju da se slučajno ne manipuliše i sa drugim proizvodima. Dugo istražujemo ovaj slučaj i ako bude dokazano ono u šta se sumnja, počinioci će biti kažnjeni – rekao je Nedimović.

Povodom ovog slučaja oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede, koje je saopštilo da će sa ostalim nadležnim organima vrlo brzo izaći sa rezultatima istrage o reeksportu spornog proizvoda.

– Još jednom poručujemo svim neodgovornim pojedincima da će, kao i u prethodnim otkrivenim slučajevima reeksporta, odgovor države biti odlučan, sa najstrožim kaznama. Interesi Srbije biće zaštićeni u potpunosti – navodi se u saopštenju.

– Sumnjamo da je reč o falsifikovanju dokumentacije van granica Srbije, zbog čega je vođena intenzivna istraga u prethodnom periodu – kažu u ministarstvu.

Izvor: politika.rs

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Stanovnik 01.12.2018. - 6:18 pm

Gospodin Nedimovic treba da krene od sebe i svoje zene da postuje zakon. Gospodin ide po firmama u Rumi i govori da ukidaju putne troskove i topli obrog stanovnicima Sremske Mitrovice posto u firmi Eaton fali radne snage, koja funkcionise preko agencije koju drzi njegova zena. Pa vidite sad ko sprovodi zakon. Bravo Srbijo! A za ovo se znalo od pocetka rada!

Komentari su zatvoreni.