Sremska Mitrovica u pripravnosti

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas, ali i narednih dana u Srbiji biće sve toplije što će usloviti intenzivno otapanje snega u planinskim predelima i povećati rizik od izlivanja reka.

Prema rečima Biljane Vraneš više snega uslovljava više vode u koritima reka.

„Trenutno je i na celom toku Južne Morave stanje pripravnosti a raste i Ibar. Slična situacija je i u regionu pa tako raste vodostaj reke Save zbog čega su u pripravnosti i gradovi Šabac i Sremska Mitrovica“, kaže Biljana Vraneš.

Porastom temperature sneg se intenzivno topi naročito u slivu Timoka i Toplice.

Prognozirane temperature za predstojeći vikend biće iznad proseka ali to ne mora da znači da se definitivno opraštamo od zime.

„Umesto Baba Marte imamo prolećne temperature a da li će još biti snega teško je prognozirati u ovom trenutku“, zaključila je Vraneš.

 

Vodostaj svih većih reka u Srbiji narednih dana će rasti, a temperature koje će od vikenda ići iznad 20 stepeni počeće da tope i sneg na Alpima, što bi krajem marta i početkom aprila moglo da dovede do ozbiljnog poplavnog talasa i u našoj zemlji.

Vodostaj Save kod Sremske Mitrovice i Šapca u narednih pet dana skočiće za metar i po.

Vodostaj reke Save dostiže vodostaj od 655 centimetara  u ponedeljak 12. marta. Granica redovne odbrane od poplava iznosi 650 cm a vanredne 750 cm.

Možda Vam se svidi i