Sremska Mitrovica – top destinacija za investiranje

U Sremskoj Mitrovici sve je više pogona svetskih kompanija. Ovaj grad je, po treći put, dobitnik nagrade „Fajnenšel tajmsa“ kao jedna od deset top destinacija za investiranje. Da li je oživljavanje privrede uticalo i na standard građana?

Za nekoliko godina, 18 svetskih kompanija investiralo je u mitrovačke fabrike više od stotinu miliona evra. U početku italijanske i austrijske, sada najviše američke, zaposlile su 5.000 radnika sa zaradama iznad proseka u Srbiji.

Iako je nezaposlenost sada manja od 9 procenata, građani kažu da ima još mnogo neiskorišćenog potencijala, da osećaju poboljšanje standarda ali da još nije onakav kakav priželjkuju.

U Mitrovici se proizvode brodovi, auto i elektronska oprema, ni poljoprivreda ne zaostaje. U fabrici „Modine“ koja proizvodi uređaje za grejanje i hlađenje zaposleno je 230 radnika. Grade i novi pogon, jer ovde, kaže Branko Stevanović iz te kompanije, imaju dobre uslove:

„Lokalna samouprava zajedno sa njihovim saradnicima, javnim preduzećima, bili su zaista potpuno dostupni u definiciji projekta, u rešavanju problema.“

To je, po rečima Vladimira Sanadera, gradonačelnika Sremske Mitrovice, postignuto osnivanjem industrijske zone, rešavanjem imovinskopravnih odnosa u tim zonama, izradom planskih akata, izgradnjom infrastrukture.

Ove godine, kažu u nadležnim institucijama, biće povećane aktivnosti u oblasti prerade poljoprivrednih proizvoda i korišćenja državnog zemljišta.

U Sremskoj Mitrovici se poslednjih godina dosta ulaže u infrastrukturu. Samo u izgradnju bazena i podvožnjaka uloženo je sedam miliona evra a u toku je i rekonstrukcija centralnih gradskih ulica.

Ovog leta biće završena i rekonstrukcija arheološkog lokaliteta Žitni trg a kao znak zahvalnosti privrednicima koji su pomogli ekonomski rast, Mitrovčani će izgraditi Trg investitora.

rts.rs

You May Also Like