Sjajan primer korporativne filantropije u Mitrovici: Kad se srcem daruje

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Često danas možemo čuti kako je došlo teško vreme, kako ljudi gledaju samo sebe i svoj interes i slične izjave koje ponekad i nisu daleko od istine.

Međutim, i u takvo vreme postoje ljudi, firme i kompanije koji se svojim društveno odgovornim ponašanjem suprotstavljaju ovakvim stereotipima i njihova dela konkretne, velikodušne brige trebaju da dobiju mesto koje zaslužuju.

U tom smislu posebnu zahvalnost mitrovački Caritas duguje Zdravstvenoj ustanovi apoteci „ZEGIN FARM“ koji već treći put u poslednjih 10 meseci sa značajnim donacijama u lekovima, paralekovima, medicinskim sredstvima, prehrambenim proizvodima, dodacima u ishrani te higijenskim i kozmetičkim proizvodima pomaže korisnike našeg programa pomoći i nege u kući.

Druga donacija došla je u vreme božićnih i novogodišnjih praznika, a poslednja u vreme Uskrsa. Ova donacija dolazi u pravo vreme u kome Caritas tradicionalno inicira i realizuje akcije pomoći najugroženijima. Napominjem da je određen deo donacije usmerava drugim partnerskim institucija ma i udruženjima kao npr: Dečjem odeljenju Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, Crvenom krstu, korisnicima socijalne pomoći CSR itd.

Imajući u vidu da ove tri poslednje donacije dosežu iznos od skoro 1,5 miliona dinara, veoma je značajno da se izdvoji ZEGIN FARM kao sjajni primer korporativne filantropije na našim prostorima i ujedno motivišu i druge kompanije da se angažuju na ovom polju.

I vezi sa tim neophodno je informisati javnosti da je država Srbija svojim Zakonom o porezu na dobit pravnih lica potpomogla da se ovakve donacije realizuju s obzirom da ovakvim oblikom davanja u humanitarne svrhe poreskom obvezniku se donacije priznaju u rashod do 5% ukupnog prihoda. Ovakva zakonska rešenja pogoduju razvoju korporativne filantropije i u našoj zemlj.

Kristina Dragišić, koordinator
Caritasa „Sv. Anastazija“
Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i