Sa gradonačelnikom Sanaderom o prošloj, ali i planovima za ovu godinu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Protekla, 2107. godina smatra se za jednu od najsupešnijih u poslednjih nekoliko decenija za Sremsku Mitrovicu, bar što se tiče infrastrukturnih projekata. O urađenom prošle i planovima za ovu godinu nešto više za Ozon rekao je gradonačelnik Mitrovice, Vladimir Sanader.

On je prvo podsetio da su tokom 2017. godine kompletno realizovane dve velike investicije, Mitrovica je konačno dobila gradski bazen za čiju se izgradnju i opremanje izdvojilo približno 270 miliona dinara, a problem pružnog prelaza na ukrštanju magistralne pruge Beograd – Šid – državna granica i lokalnog puta u Fruškogorskoj ulici rešen je izgradnjom oko pet miliona evra vrednog podvožnjaka.

Tokom 2017. godine, podseća dalje prvi čovek Mitrovice, završena je i prva faza izgradnje novog objekta Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici, a završetak druge faze, koja je već uveliko u toku i između ostalog podrazumeva i kompletno opremanje učionica, očekuje se na jesen.

Takođe, tokom prošle godine završena je i komasacija zemljišta u katastarskoj opštini Radenković. Vrednost ovog projekta iznosila je više od 170 miliona dinara, a on je obuhvatao geodetske radove, projektovanje same komasacije i čišćenje terena s obzirom da pomenuto mačvansko selo ima dosta šuma, kanala, atarskih puteva. U okviru radova na komasaciji uređeno je 6,5 kilometara stare i 12,5 kilometara nove kanalske mreže koja će doprineti odvodnjavanju, ali i navodnjavanju zemljišta. Zatim uređeno je 15 kilometara puta, postavljeno 12 putnih prelaza i rekultivisano čak 52 hektara šumskog zemljišta koje je pretvoreno u obradive površine.

Komasacija u Radenkoviću, prema rečima Sanadera, smatra se za jednom od „tiših“, jer nije bilo previše pritužbi meštana, odnosno vlasnika zemlišta, sve podnete primedbe su usvajane i pokušalo se maksimalno izaći svima u susret. Deo sredstava za komasaciju obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, a deo grad Sremska Mitrovica.

„Mitrovica je jedna od retkih samouprava koja radi na poboljšanju kvaliteta poljoprivrednog zemljišta, mi sa komasacijom u Radenkoviću na stajemo, nego već planiramo dalje. Naredna komasacija biće realizovana u katastarskoj opštini Šašinci i već su u toku pripreme“, rekao je gradonačelnik.

Prošle godine počela je i elektrifikacije sremskih polja, pa je tako Grad Sremska Mitrovica zajedno sa Ministarstvom pojoprivrede i Elektroprivredom Srbije podigao dve trafo stanice na prostoru Fruške gore za potrebe navodnjavanja voćnjaka i vinograda. Na ovaj način stvorila se mogućnost da voćari i vinogradari smanje svoje troškove s obzirom na to da je napajanje agregata, odnosno pumpi za vodu preko električne energije pet puta jeftinije od anapajanja dizelom. Cilj elektrifikacije polja jeste da se sremski poljoprivrednici u što većoj meri okrenu nekim drugim stranama proizvodnje kao što su upravo voćarstvo, povrtarstvo i vinogradarstvo. Na taj način oni mogu da ostvare mnogo veće prinose po hektaru nego u slučaju gajenja tradicionalnih ratarskih kultura pšenice, kukuruza.

„Želimo da umesto 700 evra dođemo do par hiljada evra po hektaru prihoda. Pogotovo tamo gde su njive usitnjene i gde su male površine mislim da bi ljudi sa 2, 3 jutra ili 2, 3 hektara zemlje od povrtarstva ili voćarstva mogli lepo da žive“, rekao je Sanader i dodao da će se u narednom periodu izvršiti remont jedne trafo stanice u Jarku, kao i da će se razmišljati o elektrifikaciji polja i u Mačvi.

Radilo se prošle godine i na vodovodnoj mreži u Noćaju, zatim na izgradnji kanalizacije u Laćarku gde je uloženo oko 25 miliona dinara, a isti radovi su se odvijali i u Novosadskoj ulici u samom gradu, tačnije naselju Mala Bosna.

Izvršene su određene adaptacije i radovi na nekoliko škola, pa je tako zamenjena kompletna krovna konstrukcija u školi u Noćaju. Zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje radilo se i u „Mitrovačkoj gimnaziji“, Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“, školi „Jovan Popović“. Radilo se, takođe i u objektima Predškolske ustanove „Pčelica“, Dnevnom boravku za osobe ometene u razvoju gde je postavljena nova stolarija, uvedeno grejanje na gas, a Boravak je konačno i zvanično licenciran.

Krajem prošle godine zahvaljujući projektu „Gradovi u fokusu“ koji realizuje Ministarstvo kulture počela je rekonstrukcija lokaliteta Žitni trg.

Radovi će obuhvatati postavljanje montažnog amfiteatralnog stepeništa sa istočne strane pomenutog lokaliteta, konzervaciju i restauraciju arheoloških ostataka.

„Projekat je tako zamišljen da će on u velikom meri vizuelno promeniti, naravno na bolje, taj deo grada. Kada se radovi završe imaćemo amfiteatra koji će zasigurno biti jedan od lepših u Srbiji s obzirom da će se nalaziti oko ostataka rimskog Sirmiuma. Lokalitet ćemo opremiti sa dobrom rasvetom, klupama i zaista će biti ukras grada na kojem ćemo gledati da održavamo sve letnje manifestacije koje lokalna samouprava organizuje“, rekao je Sanader.

Vrednost radova na Žitnom trgu iznosi oko 26,6 miliona dinara, od čega je 24 miliona obezbeđeno od strane Ministarstva kulture i informisanja, a ostatak iz gradskog budžeta. Završetak radova očekuje se na proleće.

„Pored svih ovih nabrojanih projekata, a ima i dosta manjih koje nisam spominjao, mi nismo zapostavili održavanje putne infrastukture, eletronergetske mreže, rasvete, zelenila i svega ostalog što je u opisu poslova lokalne samouprave i javnih preduzeća“, rekao je gradonačelnik.

On je dodao da 2017. godina nije bila laka što se tiče finansija, ali napominje da je Grad uspeo da podigne prihode u budžetu za nekih 10%, kao i da se putem raznih konkursa između 250 i 300 miliona dinara slilo u budžet za realizaciju niza projekata.

Šta je gradonačelnik Vladimir Sanader rekao o planovima za ovu godinu možete čitati sutra na našem sajtu.

Možda Vam se svidi i