Reka Sava raste kod Jasenovca, dostigla istorijski nivo

Od strane Ozon
0 komentar

ZAGREB – Na poplavljenom području Hrvatske situacija je i dalje alarmantna, a reka Sava koja je jutros već dostigla istorijski nivo, za svega nekoliko sati je kod Jasenovca porasla za četiri centimetara i oko 15 sati je na jasenovačkom području, koje je obišao premijer Andrej Plenković, nivo vode iznosio rekordnih 921 centimetar.

Dosad je rekord bio 907 cm i zabeležen je 1970.

Sastanku Kriznog štaba u Jasenovcu su prisustvovali i premijer Plenković i ministar odbrane Damir Krstičević.

Na tviteru vlade objavljeno je da je Štab dobro pripremljen, a da je od danas u pripravnosti i nacionalni Štab civilne zaštite s obzirom na to da se očekuje dalji rast vodostaja.

Kako je ranije saopšteno, vrh poplavnog talasa se očekuje u naredna 24 sata.

Inače, na terenu oko Jasenovca je 111 vojnika, a 300 ih je u pripravnosti za slučaj da bude potrebna evakuacija stanovništva.

Ukupno, u obrani od poplava na području Letovanića, šume Brezovica i Jasenovca pomaže 191 pripadnik Hrvatske vojske s pet teretnih vozila i dva motorna čamca, rečeno je iz Ministarstva odbrane.

Angažovani su i ronioci jer je u Usticu u blizini Jasenovca, napukao put koji treba zaštititi kako ne bi pukao, prenela je zagrebačka N1 tv.

Teško je u Kosinjskoj dolini gde je odsečeno 500-tinjak ljudi.

Tako vodostaj u donjem toku reke Like raste od pet do osam centimetara na sat i, kako se doznaje u Štabu Civilne zaštite Opštine Perušić, na tom je području sada poplavljeno više od 50 kuća i privrednih objekata.

Rekordno visok vodostaj, nove padaline i topljenje snijega uneli su nemir i zabrinutost među tridesetak stanovnika malog posavskog sela Mlaka, smeštenog desetak kilometara istočno od Jasenovca, u poplavnom području Lonjskog polja.

Na terenu je i šest timova iz stanica Ogulin, Orahovica, Čakovec, Koprivnica, Varaždin i Novska, a ostale su stanice u pripravnosti i spremne da u najkraćem roku odgovore na poziv i uključe se u hitne intervencije na najugroženijim područjima. (Tanjug)

Možda Vam se svidi i