Projekat „Igrice u škole jer to deca vole“ u vrtiću „Maslačak“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Dečji vrtić „Maslačak“ iz Sremske Mitrovice u petak, 07. decembra imao je neobične goste, mališane u ovom objektu posetili su članovi Udruženja ljubitelja društvenih igara „Rubikon SM“, a povodom realizacije projekta „Igrice u škole jer to deca vole“.

Naime, “Rubikon SM” je neprofitno udruženje nastalo ove godine sa ciljem promovisanja društvenih igara, koje u svetu doživljavaju renesansu. Prilikom prezentacije u „Maslačku“, podeljene su razne društvene igre vaspitačima odgovornim za različita odeljenja. Među tim igrama za najmlađe, našle su se igre memorije, kooperativne igre, kao i brojne klasične takmičarske igre. Sve igre su bogato opremljene sadržajima kutije i temama predviđenim za decu.
Ovaj jedinstveni projekat na teritoriji Srbije ima za cilj da deci omogući da dok borave u predškolskoj ustanovi igraju društvene igre. Sam projekat će trajati od decembra 2018. do maja 2019. gde će deca moći da se igraju i uživaju u blagodeti različitih društvenih igara. U projekat su neposredno uključene sve najstarije i starije grupe predškolaca. Njima će tokom trajanja projekta biti davane društvene igre koje su prilagođene uzrastu dece 5 do 6+ godina starosti. Ovo će svakako biti lepa vest za naših 150ak najmalađih sugrađana za koje su praznici poranili.

Udruženje građana „Rubikon SM“ ovim putem poziva sve zainteresovane građane na im se pridruže u njihovom radu. Kordinator projekta Zoran Golek kaže da se ovo udruženje neće zaustaviti samo na ovome. Oni planiraju da u narednoj godini prošire projekat i na druge vrtiće, a samo udruženje će preuzeti da edukuju vaspitače, ali i sve zainteresovane građane da se ponovo zaboravljene društvene igre vrate u naše domove i u vrtiće.

Projekat „Igrice u škole jer to deca vole“ realizuje se u saradnji sa Gradskom upravom za obrazovanje, kulturu i sport Sremske Mitrovice.

ZAŠTO DRUŠTVENE IGRE?

Prednosti društvenih igara su brojne. Sama činjenica da se provodi vreme sa porodicom i prijateljima uz zabavu je dovoljna, ali postoje i zdravstveni faktori. Među najvažnijima spada podsticanje logičkog i kritičkog razmišljanja, poboljšanja koncentracije i usresređenosti tokom dužih vremenskih perioda, kao i pamćenja. Zabava, smeh i prijateljska atmosfera takođe jačaju imuni sistem suzbijanjem stresa i smanjenjem krvnog pritiska. Najbolji uticaj imaju na decu, zbog njihovog kapaciteta za učenje i pamćenje i formiranja ličnosti kroz socijalizaciju. Društvene igre bude maštu, podstiču na razmišljanje i fokus, ali takođe mogu iz njih konkretne stvari da se nauče, ukoliko su tematske. Poseban akcenat, posebno kod najmlađe dece, treba staviti da društvene igre razvijaju finu motoriku. Fina motorika je kod naše dece posebno ugrožena zbog dugotrajnog glednja televizije i sve češće upotrebe telefona, kompjutera i tablet uređaja.

Možda Vam se svidi i