Predsednik Vučić odlikovao Radenkovca

Od strane Ozon
0 komentar

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije predsednik Aleksandar Vučić uručio je medalje i odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima. Među nagrađenima našao se i Miomir Filipović Fića, novinar iz Radenkovića.
Pored Filipovića koji je srebrnu medalju zaslužio za doprinos u razvoju kulture, negovanju i očuvanju seoske tradicije i obučaja, odlikovanje je ponelo još 24 dobitnika među kojima su akademici, glumci, pevači, nekoliko stranaca i institucija. Za odlikovanje ovog mačvanskog novinara zajednički je predložilo čak 26 opština.

Miomir Filipović Fića, rođen je 1954. godine u mačvanskom selu Radenkoviću od oca Živorada i majke Katarine,od roda Miškovića iz Belotića. Školovao se u rodnom selu, Novom Sadu i Beogradu, završio je Novinarsku školu Jugoslovenskog instituta za novinarstvo. Novinarstvom se bavi od 1976. godine, prvo kao saradnik Radio Beograda na kultnoj emisiji Selo veselo, a kasnije kao dopisnik iz Sremske Mitrovice. Bio je 20 godina novinar novosadskog Dnevnika, a sada je dopisnik Politike iz Sremske Mitrovice. Pisao je za najtiražnije listove u SFRJ Ilustrovanu politiku, Nadu, Dugu, Arenu, ljubljanski Dnevnik i stvarao za televizije u Beogradu i Novom Sadu.

Fića je objavio više od 30 knjiga. Za novinarski rad više puta je nagrađivan domaćim i međunarodnim prestižnim nagradama. Uručena mu je Zlatna povelja Udruženja novinara Srbije povodom 135 godina novinarskog udruženja za doprinos srpskom novinarstvu. Dobitnik je Vukove nagrade, najprestižnijeg priznanja u kulturi srpskog naroda. Pokretač je osnivanja Udruženja kulturnih stvaralaca Srbije Zavičaj, lista sela Srbije Seoske novine, Kluba Novinar u Sremskoj Mitrovici, Festivala novinara Selo–pres, Sabora Filipa Višnjića i Mije Krnjevca, Udruženja ljubitelja mačvanske tradicije i običaja Mačva i drugih kulturnih svetkovina širom Srbije. Živi u Radenkoviću Mačvanaskoj i Sremskoj Mitrovici.

Foto: sirmiuminfo.rs

You may also like