Policija nastavlja sa edukativnim predavanjima namenjenim osnovcima

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Od novembra ove godine, projekat „Osnovi bezbednosti dece“ relizuje se i u svim odeljenjima prvog razreda osnovnih škola. Edukativno predavanje u okviru projekta danas je održano u Osnovnoj školi Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Mitrovici.

Školski policajci su sa đacima prvacima razgovarali na tri projektom predviđene teme, a to su:

1. Šta radi policija i zajedno protiv nasilja
2. Bezbednost dece u saobraćaju
3. Zaštita od opasnih materija i prirodnih nepogoda

Predavanjima biće obuhvaćemo 2.660 đaka prvaka na području cele Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici.

Prezentacije i predavanja su i slikom i rečima prilagođeni najmlađim polaznicima. Cilj ovakve vrste komunikacije sa decom je upoznavanje policije – šta radi, kako izgleda, koji su njeni zadaci – da štiti, čuva, pomaže deci i odraslima, kontroliše saobraćaj, čuva javni red i mir i sprečava sve oblike kriminala.

Takođe, kroz dijalog sa decom o tome šta je drugarstvo a šta nije, ističu se pozitivni i prihvatljivi oblici ponašanja u školi, na ulici, na internetu kao što su lepo ponašanje i međusobno pomaganje.

Nešto više o projektu i današnjem predavanju rekla je Željka Avrić, portparol Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici.

„Izuzetno je važno uspostavljati i razvijati poverenje dece u policiju i policajca. Oni dobro znaju školske policajce i druge policijske službenike koji odlaze u njihove škole, imaju poverenja u njih i uvek mogu da im se obrate za savet ili pomoć. Ovakvi neposredni kontakti i druženja sa decom dobro utiču na razvijanje bezbednosne kulture učenika i usvajanje pozitivnih modela ponašanja. U slučaju da imaju neki problem, deca pre svega treba da se obrate roditeljima, učiteljici ili razrednom starešini, koji će se po potrebi, obratiti policiji“, dodala je Avrić.

Prema rečima Zorana Đurića, direktora Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ dobra saradnja sa Policijskom upravom u Sremskoj Mitrovici se nastavlja i ove godine.

Projekat „Osnovi bezbednosti dece“ realizuju Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici i Uprava za obrazovanje Grada Sremska Mitrovica.

Cilj Projekta je edukacija učenika o postojanju i vrstama bezbednosnih rizika, načinima zaštite i unapređenju bezbednosne kulture.

Možda Vam se svidi i