Sremska Mitrovica – Tradicionalno, devetnaestu godinu za redom, u petak, 19. januara kod Hrama Sv. prvomučenika i arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici održaće se proslavljanje Bogojavljenja i plivanje u reci Savi za Časni krst.

Kao i ranijih godina pre samog plivanja biće održana Sveta arhijerejska Liturgija, zatim će ispred Hrama biti osveštana voda i blagosiljani plivači. Tačna satnica programa biće naknadno objavljena.

Prijave za plivanje za Časni krst mogu se podneti u Maloj crkvi svakog dana u vremenskom periodu od 17:00 do 18:00 časova sve do 14. januara.

Prošle godine za Časni krst plivalo je 127 plivača, od kojih je 12 bilo devojaka. Pored Mitrovčana, do Krsta su plivali i Šiđani, njih ukupno 14, takođe bilo je i pet plivača iz Bosanskog Šamca, ali i nekoliko plivača iz Rume, Inđije i drugih mesta u Vojvodini.

Sremska Mitrovica je prvi grad u Srbiji u kojem je ovaj običaj obnovljen, a procentualno gledajući u odnosu na broj stanovnika, Mitrovica je takođe među prvim gradovima po broju plivača za Časni krst.

You may also like