Sremska Mitrovica – Paracetamol P/500 za koji se poslednjih nekoliko dana govori da je zaražen smrtonosnim virosom nije lek koji je registrovan u Srbiji i samim tim nemoguće je da se nađe na rafovima u domaćim apotekama.

Veliki broj korisnika društvene mreže Facebook u proteklim danima dobio je poruku sledeće sadržine: „Pazite da ne uzmete paracetamol koji piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori savetuju da sadrži virus „Machupo“, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom smrtnošću stopa“. Navedena poruka širila se ovom društvenom mrežom brzinom svetlosti, a da mesta za paniku nema, bar ne u Srbiji, za Ozon rekla je Gordana Ćuić Cvijanović, direktorica Apoteke „Sremska Mitrovica“.

Ona je kratko objasnila da Paracetamol pod oznakom P/500 nije registrovan u Srbiji, ali da zato jeste Paracetamol od 500 miligrama, međutim ona napominje, da iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije nije stiglo nikakvo obaveštenje u vezi sa navedenim lekom.

Ono što jeste povučeno iz prodaje još pre nekog vremena, tačnije krajem prošle godine jeste Celia Expert 2, prelazno mleko za odojčad čiji je proizvođač francuski Laktalis i o tome je javnost blagovremeno obaveštena.

„Nema potrebe da se pravi panika, za sada ništa nije sporno sa Paracetamolom, ukoliko bude nekakvih problema obavesićemo javnost u najkraćem mogućem vremenskom roku“, rekla je Ćuić Cvijanović.

Ona je podsetila da sve nedoumice i stručne savete građani Sremske Mitrovice mogu rešiti i dobiti u dva objekta Apoteke „Sremska Mitrovica“ i to u objektu Centralne apoteke i objektu kod Opšte Bolnice. Oba su, prema rečima direktorice, opremljena sa lekovima, a iste je moguće podići i putem e-recepta.

Radno vreme Centralne apoteke: ponedeljak – petak od 07:00 do 20:00 časova, subotom od 07:00 do 13:00 časova.

Radno vreme apoteke IV kod Opšte bolnice Sremska Mitrovica: ponedeljak – petak od 07:00 do 20:00 časova, subotom i nedeljom od 09:00 do 16:00 časova.

You may also like