Otvoren festival „Carski Sirmijum – grad legendi“, večeras na sceni besednici i Lena Kovačević

by Ozon
0 comment

Sremska Mitrovica – Sinoć je u Sremskoj Mitrovici zvanično otvoren drugi po redu festival pod nazivom „Carski Sirmijum – grad legendi“.

Na dve lokacije, u Gradskom parku i na Trgu Žitna pijaca mnnogobrojna publika imala je priliku da uživa u raznovrsnom programu koji su za njih spremili Turistička organizacija grada Sremska Mitrovica, Ustanova za negovanje kulture Srem, kao i njihovi mnogobrojni partneri.

Čast da svečano otvori Festival pripala je gradonačelniku Sremske Mitrovice Vladimiru Sanaderu.

Festival je otvoren predstavom pod nazivom „Legenda o Maksimijanu Herkuliju“ uz plesačice i borbu gladijatora, a program je obuhvatao još i kovanje rimskog novca, degustacija rimske hrane i vina, pijacu robova, video-projekcije, gozbu u triklinijumu, izložbu i prezentaciju Projekta Glac…

Današnji dan je za izradu mozaika koje će deca i građanstvo praviti na radionici u Gradskom parku, a danas će biti završen i veliki podni mural sa temom Sirmijuma i mozaika, koji će prethodnih dana crtati umetnici na Trgu Ćire Milekića. Defile Riimljana i Rimnjanki iz Gradskog parka dolazi do Žitnog trga gde se održava XXVII Festival besedništva SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem“. Početak festivala je zakazan za 20 časova.

Besednici će se nadmetati za Venac besedništva, kopiju statuete oratora iz II veka n.e. i druge vredne nagrade.

Prijavilo se više od 20 besednika, a takmiče se na slobodnu i zadatu temu.

Ove godine članovi Odbora Festivala odlučili su se za sledeće zadate teme:
– Kad nema onih koji pamte, čije to vatre sećanjem plamte
– Prozivka od Zejtinlika, Krfa i Vida
– Na glumačkom nebu, zvezda se gase
– Pero u tuđoj ruci, sine, opasnije je od mača (Stefan Nemanja)
– Psovke su argumenti onih, koji nisu u pravu (Žan Žak Ruso)

Himnu Festivala izvešće vokalni solista Aleksandra Padrov. Ovogodišnju Uvodnu besedu govoriće Tijana Trivić, član Literarne sekcije Mitrovačke gimnazije, pod nazivom „Beseda o Mitrovačkoj gimnaziji“ a u revijalnom delu Festivala Prim. dr Dimitrije Stojšić govoriće autorsku besedu „San“.

Tokom revijalnog dela manifestacije nastupiće i pobednici IV festivala besedništva osuđenih lica.

Program će voditi Radovan Seratlić.

U muzičkom delu nastupiće Lena Kovačević, srpska džez pevačica, kompozitor i tekstopisac, pevačica čiji muzički stil odiše jedinstvenim spojem pop i džez muzike, a svojim izgledom i šarmom nikog ne ostavlja ravnodušnim. Lena se smatra jednim od najvažnijih muzičara nove generacije, a publika Festivala besedništva imaće priliku da uživa u njenom raskošnom talentu.

Besedničko sudsko veće čine: Olivera Jelkić, advokat i književnik, Tatjana Venčelovski, dramska umetnica i mr Zoran Levajac, advokat.

Nedelja, poslednji dan Festivala je posvećen deci. Organizovaće se interaktivne radionice u kojima će deca, kostimirana u Rimljane i podeljena u tri legije osvajati rimske novčiće, kako bi došli do glavne nagrade. Festival se završava atraktivnim muzičko-scenskim performansom Umetničkog centra TALIJA iz Beograda.

U toku sva tri dana, organizovane su besplatne Carske sirmijumske rute, na kojima će turisti upoznati pet arheoloških lokaliteta u gradskom jezgru, a kroz scenske prikaze i priču vodiča doživeti Sirmijum na nov i zanimljiv način.

Za mlade, do 30 godina, organizovano je posebno takmičenje najlepših selfi fotografija ROMAN SELFIE, načinjenih na Festivalu i poslate na e-meil organizatora, za koje glasanje počinje odmah nakon zatvaranja Festivala i traje pet dana, do konačnog proglašenja i dodele nagrada obezbeđenih od strane sponzora.

U Gradskom parku, tokom svih dana, biće organizovana i ANTIČKA PIJACA SUVENIRA.

Gosti Festivala biće: „Rimski dani“, Vinkovci „Spectacila Gladiatoria“ , Pula „Rimski dani“, Hrtkovci.

You may also like