Opšta bolnica: Palijativno zbrinjavanje i nega pacijenata koji boluju od teških bolesti

Sremska Mitrovica – U utorak, 2. oktobra Opšta bolnica Sremska Mitrovica bila je domaćin projektnom događaju koji je imao za cilj da ukaže na sve dosadašnje aktivnosti koje doprinose značaju i potrebu zbrinjavanja i nege pacijenata koji boluju od teških i neizlečivih bolesti sa ciljem obezbeđivanja najboljih mogućih uslova u pružanju usluga pacijentima u poslednjim fazama bolesti u bolničkim uslovima.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica je potpisnik Ugovora o partnerstvu za sprovođenje Projekta „Take care“ („Brini se) – Razvijanje i poboljšanje zdravstvenih i socijalnih usluga za ugrožene društvene grupe u okviru INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014-2020., a u današnjoj poseti bili su predstavnici drugih projektnih partnera –Udruga „Bubamara“ iz Vinkovica i Doma za stare Ilok, kao i prestavnici Grada Sremska Mitrovica i RRA „Srem“ Ruma.

Pozdravljajući prisutne, direktor mitrovačke bolnice dr Živko Vrcelj, najpre je rekao da, ministarka za evrointegracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović koja je najavila dolazak, zbog neodložnih obaveza ipak nije bila u mogućnosti da stigne, ali da zaposlenima u bolnici veoma znači podrška resornog ministarstva u njenim naporima da ovaj projekat opstane i na dalje. Podrška je stigla i iz pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

„Ukupan budžet Projekta za Opštu bolnicu Sremska Mitrovica iznosi 309.024,00 evra, od čega je 85% učešće evropskih fondova, a 15% učešće naše ustanove U cilju predfinansiranja projektnih aktivnosti, našoj ustanovi je prošle godine od strene Razvojnog fonda AP Vojvodine odobren kratkoročni kredit u iznosu od 25.000.000,00 dinara. Opštoj bolnici Sremska Mitrovica dodeljena su, krajem 2017. godine, bespovratna sredstva u iznosu od 4.000.000,00 dinara od strane Pokrajinskog sekretarijata za finansije, a namenjenih za potrebe učešća u sufinansiranju aktivnosti iz Projekta. Imlementacijom Projekta „Take care!“ („Brini se!“) naša ustanova značajno podiže kvalitet bolničkih usluga u delu palijativnog zbrinjavanja i nege.“- rekao je za medije dr Vrcelj i dodao da smo kao narod sve starija populacija sa brojnim oboljenjima naročito neurološke i kardiovaskularne prirode i sa sve više obolelih koji ne mogu bez stalne stručne zdravstvene pomoći, te je opravdanost ovog projekta itekako vidljiva – procenat iskorišćenosti posteljnog fonda za ovaj period je na izuzetno visokom stepenu od 88,33%, te smo tako rešili jedan ogroman društveno-socijalni problem i podigli nivo zdravstvene zaštite na mnogo viši nivo.

Načelnica Internističkog sektora dr Biljana Teodorović upoznala je prisutne o načinu funkcionisanja ovog novoformiranog odeljenja i iznela podatak da je neočekivan visok procenat iskorišćenosti postelja i broj bolesnika koji borave u odeljenju.

„Mi smo se trudili da pružimo maksimalno kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i negu bolesnika. Ovde postoji i program saradnje sa porodicama bolesnika što je nešto sasvim novo, a zasniva se na principima palijativnog lečenja. Nadamo se da ćemo uspeti da odžimo ovako visok nivo zdravstvene zaštite na zadovoljstvo korisnika“, rekla je dr Teodorović.

Anđelka Krstić koordinator projekta za partnera Udruga „Bubamara“ Vinkovci izrazila je zadovoljstvo današnjom posetom i pohvalila rad odeljenja, napomenuvši da je projekat protekao u najboljem redu, a sve aktivnosti odrađene prema radnom planu.

Tomislav Janković, predsednik skupštine Grada Sremska Mitrovica i koordinator u projektu je istakao podatak, da je u periodu od 15.12.2017 do 31.08.2018. godine, na odeljenju hospitalizovano 246 pacijenata i ostvareno blizu 2600 dana lečenja, te da se pacijenti i članovi njihovih porodica pozitivno izjašnjavju o uslovima i stručnom radu u ovom odeljenju. On je još rekao da je u ovom slučaju do izražaja došao i kvalitet rada menadžmenta, kao i lekara i medicinskog osoblja. „Projekat se pokazao kao velika potreba i u narednom periodu nadamo se novim projektima na relaciji Srbija – Hrvatska, ne samo u zdravstvu, a trudićemo se da umrežavamo različite institucije, kao i pojedince koje žele da budu aktivni deo prekogranične saradnje“ istakao je Janković

„Ima sve više ovakvih projekata prekogranične saradnje, našli smo zajedničke ciljeve i sa Bosnom i sa Hrvatskom i pokušavamo da rešimo naše zajedničke probleme do ulaska u EU. Cilj da što više sredstava koje stoji na raspolaganju iz evropskih fondova privučemo u Sremsku Mitrovicu, a značaj ovog projekta nije samo za pacijente nego i za njihove porodice- teško bolesni ovde se zbrinjavaju i olakšavaju porodici normalno funkcionisanje“, izneo je svoje utiske nakon posete mitrovačkoj bolnici gradonačelnik Vladimir Sanader.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

You May Also Like