OPASNO: Otrov sve bliži Savi!

U Srbiji će od danas biti vanredno meren kvalitet vode reke Save zbog otrovne tečnosti koja se izlila kod Tuzle u BiH, rekao je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Vanredna merenja biće sprovedena nakon što se otrovna tečnost izlila iz deponije fabrike sode nedaleko od Tuzle, a koja bi mogla da stigne do Save preko reke Bosne.

Trivan je dodao da će od danas i svaki naredni dan direktor Agencije za životnu sredinu naložiti i vanredna merenja kvaliteta vode reke Save kako bismo bili sigurni da li je zagađenje došlo do nas.

„U slučaju da zagađenje dođe do nas, mi ćemo preuzeti sve mere koje su uobičajne u tim situacijama zajedno sa nadležnim službama, a potom će građani i mediji odmah biti obavešteni o kvalitetu vode“, rekao je Trivan za RTS.

Otrovna tečnost, koja se prošle nedelje izlila iz deponije fabrike sode kod Lukavca nedaleko Tuzle, ulila se u utorak u reku Bosnu kod Doboja ostavljajući iza sebe zagađenje i pomor ribe, a strahuje se da će se uliti i u reku Savu.

Otrov koji se ulio iza sebe je ostavio zagađenje i pomor ribe.

Portparol republičke uprave Civilne zaštite BiH Željko Stojanović izjavio je ranije za bosanske medije da se mrlja s otrovnom tečnošću iz reke Spreče proširila na Bosnu i da je zagadila područje u Kotorskom i Majevcu, nizvodno od Doboja, kao i da su na površini reke Bosne uočene uginule ribe.

mondo.rs

You May Also Like