Održan prvi Festival nauke u „Zmajevoj“ školi

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja dana škole juče je održan Festival nauke u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Mitrovici.

Festival je realizovan u saradnji sa podružnicom Društva fizičara Srbije i uz podršku Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport.

„Dan škole koji obeležavamo 24. novembra na dan rođenja Jovana Jovanovića Zmaja odlučili smo ove godine da proslavimo na malo drugačiji način. Otvorili smo vrata škole za svu decu koja su željna istraživanja, takmičenja, igre, ali i znatiželje da vide čime se sve mi u „Zmajevoj“ školi bavimo. U poslednjih godinu dana imali smo mnogo projekata, učešća u raznim takmičenjima i osvojili smo prestižne nagrada među kojima i najdražu „Dr Đorđe Natošević“ i zamislili smo da sve to prikažemo u tri dana. Današnji dan je rezervisan za Festival nauke i ovo je prvi put da na ovakav način, uključivanjem i naših đaka i posetilaca otkrivamo i proučavamo prirodne i društvene pojave, razrešavamo misterije i zablude i da uz pomoć nauke dolazimo do rešenja pojedinih zagonetki ovog sveta“, rekla je Branislava Blajvaz, nastavnik fizike.

Načelnik Uprave za obrazovanje Ilija Nedić tokom posete Festivala čestitao je „Zmajevoj“ školi 71. godišnjicu. i poželeo još puno uspešnih godina.

„Festivalom nauke OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ ponovo pokazuje da ulaže u znanje, obrazovanje i nauku, a mi smo tu da ih podržimo i želim joj da u godinama što dolaze bude bar podjednako uspešna“, rekao je načelnik Nedić.

Tokom prvog Festival nauke deca su imala priliku da učestvuju u kvizovima na engleskom jeziku, vide kako diše kvasac, prave matematičke modele, svemirske letilice i sunčev sistem, programiraju mikrobit računare, rade eksperimente iz fizike i hemije, kao i još puno toga.

Možda Vam se svidi i