Obnovljen krst u Hesni

Sremska Mitrovica – U Sremskoj Mitrovici u naselju Hesna, 15. septembra održan je svečani blagoslov obnovljenog spomen krsta Franji Žunteru. Svečani blagoslov organizovali su Zlata Zorotović devojački Lončarević iz Zagreba, Jovica Stević i društvo srpsko-nemačke saradnje iz Sremske Mitrovice.

Na obnovljenom spomeniku govore su održal upravo Zorotović, Stević i predstavnici Podunavskih Švaba Rumunije, Erwin Tigla iz Demokratskog foruma Banatskih Nemaca Berglanda – Nemačko udruženje Rešica.

Blagoslov obnovljenog spomen krsta održao je Monsinjor Eduard Španović, župnik i dekan. Nakon svečanog blagoslova održana je misa u katoličkoj crkvi u Sremskoj Mitrovici, a zatim u župnom domu održana je zakuska sa druženjem.

„Zagledana u ovaj dan, jer je on život života, dragi moji Mitrovčani, dragi uzvanici, dragi prijatelji, sve vas srdačno pozdravljam. U ovom kratkom dahu sakrivene su sve istine, sva zbilja mog postojanja, blaženstvo rasta, detinjstva i bezbrižnost, blagoslov ispunjena. Jučer je tek san, a sutra tek slutnja, stoga dobro zagledajte se u ovaj dan, prekrasan i drag i takav je moj pozdrav vama! Rođena sam 1935. godine u Mitrovici, 15. svibnja meseca proljeća, mirisa i ljubavi. Sećanje na moje drage roditelje Ivana i Zlatu, Mitrovčanku, budi u meni ponos i zahvalnost dragom bogu što smo ih imali. Utkali su u nas, 13 braće i sestara, najveće vrijednosti ljubavi prma čoveku, bogu i domovini. Vrata naše kuće bila su širom otvorena za sve ljude, prijatelje, kao i za siromašne. Bezbrižnost se razigrala našim vrtom i činila nas sretnim. 1947. godine sve se prekinulo okrutnošću stvarnosti. Bili smo protjerani, imovina oduzeta, a otac zatvoren i osuđen bez prava na žalbu. Tutnjajući teretnim vlakom, spašavajući se, pobjegli smo prema Zagrebu! Ostala su tužna sijećanja kroz naše suze na mitrovačke dane! Zahvaljujem se svakom sutra u slutnji punoj nadanja. Hvala svima dragim dobročiniteljima, i prijateljima. Od srca zahvaljujem angažiranom – izuzetnom čoveku g. Jovici Steviću. Monsinjoru Eduardu Španoviću, izvoditeljima radova, te svakom dobronamerniku. Radosno hvala dragom kiparu g. Vladi Gvozdenović. Hvala mojoj obitelji i hvala Mitrovci“, rekla je Zlata Zorotović.

Spomen krst u centru nekadašnjeg nemačkog naselja Hesna u Sremskoj Mitrovici podigla je 1918. godine Marija Žunter devojački Salzmann.

Porodica Antuna i Marije Žunter iz Sremske Mitrovice bila je jedna od najpozantijih i najbogatijih slovenačko-nemačkih porodica u Mitrovici.

Antun Žunter rođen je 1838. godine u Rečici, kod Celja, Štajerska u Sloveniji, umro 1903. godine u Mitrovici. Marija Žunter rođena Salzmann, rođena je 1852. godine u Mitrovici, umrla 1926. godine u Mitrovici. Marija Žunter podigla je spomen krst u znak sećanja na njenog sina Franza Žuntera rođenog 1891. godine, koji je poginuo 1917. godine.

Porodica Žunter je dala veliki doprinos u ekonomskom, privrednom i kulturnom razvoju Mitrovice i nemačkoh naselja Hesna. U Hesni na obali Save imali su pilanu i stovarište drveta. U Hesnu se doseljavaju 1922. godine kada su počeli da grade prelepu i veliku kuću, preko puta pilane i stovarišta drveta.

„Od kada su se doselili u Hesnu 1922. godine, porodica Žunter je bila cenjena i poštovana od svih stanovnika Hesne. Pomagali su mnoge siromašne radničke nemačke, srpske, hrvatske, i mađarske porodice. Bili su veliki donatori i dobrotvori. Porodica Žunter pomogla je osnivanje Fudbaskog kluba „Radnički“ 1922. godine. Svo potrebno drvo za golove, klupe, ogradu oko igrališta besplatno je ustupila Žunterova pilana. Spomen krst u centru Hesne bio je u vreme Kraljevine Jugoslavije pa sve do 1945. godine, versko i kultno mesto, gde su se nedeljom i drugim danima okupljali svi stanovnici mitrovačkog naselja Hesna. Pošto je katolička i pravoslavna crkva u centru Sremske Mitovice bila dosta udaljena od Hesne, mnogi stari ljudi su se praznicima i nedeljom pre podne okupljali ispred ovog spomenika. Donosli su svoje klupe i stolice i tako svi zajedno Nemci, Srbi, Hrtvati, Mađari i ostali narodi u slozi i ljubavi provodili su nedeljni dan, razgovrajući i uzajmano poštujući se. Oko spomenika je bilo dosta lepog cveća i drveća koje je čitav prostor oplemenjivalo lepotom i mirom. Hesna je u tom vremenu sve do 1945. godine bila primer međusobne saradnje i poštovanja Nemaca, Srba, Hrvata, Mađara i drugih naroda koji su živeli u ovom naselju. Ideje ujedinjene i zajedničke Evrope i evropske unije, koje su danas aktuelne, postojale su i živele su u Hesni još pre osamdeset godina. Danas 2018. godine vraćanjem sjaja i balgoslovom obnovljenog spomen krsta u Hesni, vraćamo ideje zajedničke i ujedinjene Evrope, ideje međusobnog poštovanja, saradnje i ljubavi Nemaca, Srba, Hrvata, Mađara i svih drugih naroda koji su živeli u Vojvodini“, rekao je Jovica Stević.

Sredstva za finansiranje obnove spomenika su obezbedili i potomci Franje Žuntera, a to je Zlata Zorotović rođena Lončarević i njena velika familija iz Zagreba.

Piše/foto: Jovica Stević

You May Also Like