Obeležen Svetski dan prve pomoći

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Crveni krst Sremska Mitrovica zajedno sa svojim partnerima nizom aktivnosti realizovanim na Trgu Ćire Milekića juče je obeležio Svetski dan prve pomoći.

U saradnji sa Srednjom medicinskom školom „Draginja Nikšić“ volonteri Crvenog krsta prezentovali su znanje i veštine u pružanju prve pomoći, dok je u saradnji sa Vatrogasno spasilačkom jedinicom, Hitnom pomoći Doma zdravlja, Policijskom upravom prikazan jrad stučnih službi kao i važnost njihove saradnje u zbrinjavanju povređenih i obolelih.

Cilj Crvenog krsta u oblasti prve pomoći je smanjenje posledica nesreće u smislu spasavanja života i smanjenja posledica povređivanja kao i brige o ljudima u lokalnoj zajednici u smislu očuvanja zdravlja, smanjenja broja nesreća i povređivanja. Crveni krst ima za cilj da prva pomoć bude dostupna svima u svim fazama života i da se podigne svest i značaj znanja veština pružanja prve pomoći.

“Mi tradicionalno obeležavamo Svetski dan prve pomoći, pa je tako i ove godine. Tim povodom ekipa Prve pomoći Crvenog krsta, zajedno sa pripadnicima Vatrogasno-spasilačke jedinice i ekipom Hitne pomoći Doma zdravlja, uvek izvodi simulativnu vežbu. Cilj nam je, pre svega, da se mladima prikažu osnovne veštine u pružanju prve pomoći, ali radimo na popularizaciji i podizanju svesti kod ljudi o značaju prve pomoći. Zadatak Crvenog krsta jeste da preventivno deluje kroz edukaciju i motivaciju pojedinca za sticanje veština u pružanju prve pomoći i samopomoći“, rekla je Tatjana Jovančević, sekretar Crvenog krsta Sremska Mitrovica.

Poznavanje prve pomoći i njena primena od strane pojednica može smanjiti posledice povređivanja i spasiti ljudski život. Nereagovanje ili neadekvatno pružanje prve pomoći može da uveća posledice ili dodatno ugrozi život i zdravlje.

Svetski dan prve pomoći Crveni krst Sremska Mitrovica obeležio je u saradnji sa: Vatrogasno spasilačkom jedinicom, Policijskom upravom Sremska Mitrovica , Domom zdravlja Sremska Mitrovica i ustanovama za osnovno i srednje obrazovanje sa područja grada Sremska Mitrovica.

Simulacija saobraćajne nesreće.

You may also like