Nova školska godina na pomolu, prosvetari najavili štrajk

Sremska Mitrovica – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavljuje protest za 31. avgust u Beogradu, ispred ministarstva prosvete i Vlade Srbije – sa jasnim i kratkim zahtevom da zaposleni u prosveti budu svrstani u 9. platnu grupu.

Ovaj protest je samo početak izražavanja nezadovoljstva prosvetnih radnika, članova Unije, koji će tokom septembra, organizovati 4 jednodnevna štrajka upozorenja (časovi će biti skraćeni na 30 minuta):
– ponedeljak 3. 9. 2018. godine;
– utorak 11. 9. 2018. godine;
– sredu 19. 9. 2018. godine;
– četvrtak 27. 9. 2018. godine;

Nezadovoljstvo je posledica potrebe da se otvori prostor za nagrađivanje kvaliteta, što nije moguće u osmom platnom razredu. Prosveta predstavlja sektor gde prvo treba da se uvede ocenjivanje kvaliteta i učinka, pa zato i treba da bude u onom platnom razredu gde postoji prostor za nagrađivanje najboljih – a to je 9 platna grupa.

Članovi Unije sindikata u Sremskoj Mitrovici ističu da se, osim neprihvatljive pozicije u sistemu platnih razreda, nezadovoljstvo nagomilava i zbog kašnjenja u isplati putnih troškova i jubiilarnih nagrada, što je nedopustivo. S tim u vezi sve škole članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije sa teritorije grada Sremske Mitrovice podržaće zakonski štrajk i 3.9., 11.9., 19.9.,27.9. časovi će se održavati u trajanju od 30 minuta.

Sindikatu pripadaju sledeće škole: Ekonomska škola „9. maj“; Prehrambeno šumarska i hemijska škola; Medicinska škola “Draginja Nikšić“; OŠ “Dobrosav Radosavljević Narod“; OŠ“Jovan Jovanović Zmaj“ SM; OŠ “Sveti Sava“; OŠ“Boško Palkovljević Pinki“; OŠ “Jovan Popović“; OŠ “Jovan Jovanović Zmaj“ Martinci; OŠ “Triva Vitasović Lebarnik“ Laćarak; Mitrovačka Gimnazija, OŠ “Sremski Front“ Šid; OŠ “Branko Radičević“ Šid’.’

Prosveta je stub svakog društva i neophodno joj je povratiti ugled. Jer ne postoji ništa važnije od obrazovanja. Tu je ulog najveći. Naša budućnos zavisi od kvalitetnog obrazovnog sistema u sadašnjosti – za čega se Unija i zalaže.

Informativna služba SPRSM

You May Also Like