Notari rade strogo po zakonu – Ako ugovorne strane prihvate da se upiše upozorenje, dužni da overe ugovor o kupoprodaji nelegalnog objekta

Javnobeležnička komora saopštila je da javni beležnici moraju strogo da se pridržavaju svih zakona i propisa kojima je uređena njihova delatnost, među kojima je Zakon o prometu nepokretnosti, prema kojem javni beležnici obavezno upozoravaju građane ukoliko utvrde da je predmet kupoprodajnog ugovora nepokretnost bez upotrebne dozvole ili u postupku legalizacije.

U Zakonu o prometu nepokretnosti (član 4a, „Sl. glasnik RS“, br. 93/2014, 121/2014 i 6/2015), kako piše u saopštenju Javnobeležničke komora Srbije, jasno se navodi:

– Ako javni beležnik, na osnovu izvršenog uvida u registar nepokretnosti ili na drugi način, utvrdi da je predmet ugovora o prometu nepokretnosti objekat ili poseban deo zgrade za koji nije izdata upotrebna dozvola ili u pogledu koga je u toku postupak legalizacije, dužan je da o tome upozori ugovornike i da o tome unese upozorenje u skladu sa pravilima kojima je uređena javnobeležnička delatnost, a ako se ugovornici protive unošenju upozorenja, javni beležnik odbija da preduzme traženu službenu radnju.

Zakonom o prometu nepokretnosti javni beležnik je, dakle, ovlašćen da odbije overu kupoprodajnog ugovora jedino ako se ugovorne strane protive unošenju upozorenja u ugovor. Ukoliko ugovorne strane pristaju da se takvo upozorenje unese, javni beležnik ne može da odbije da ugovor overi, saopštava Javnobeležnička komora i dodaje: da javni beležnici prilikom potvrđivanja ugovora koji za predmet imaju objekat bez upotrebne dozvole ili objekat u postupaku legalizacije – naročito upozoravaju ugovorne strane da postoji mogućnost da će ovakvi objekti biti srušeni, ukoliko ne bude izvršena legalizacija.

Istovremno, Komora podseća da su javni beležnici samostalni i nezavisni u obavljanju svoje delatnosti, te da Komora nema ovlaćenja da izdaje upustva i obaveštenja kojima bi se od beležnika zahtevalo da ne preduzimaju određenu službenu radnju koju su po Zakonu obvezni da izvrše, a za koju su svi zakonski uslovi ispunjeni.

U tom smislu, Javnobeležnička komora očekuje od svih beležnika u Gradu Beogradu, kao i u celoj Srbiji, da i ubuduće poštuju zakonska pravila, odnosno da upozoravaju građane ukoliko utvrde da je predmet kupoprodajnog ugovora nepokretnost bez upotrebne dozvole – odnosno objekat sa građevinskom dozvolom u izgradnji, ili je predmet objekat za koji je u toku postupak legalizacije. Ukoliko eventualno dođe do izmene Zakona o prometu nepokretnosti, javni beležnici će postupati na način i u skladu sa tim izmenama.

Podsetimo, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zatražio je krajem avgusta da javni beležnici više ne overavaju kupoprodajne ugovore za objekte koji nemaju građevinsku dozvolu.

Ističemo i da javni beležnici koji postupaju u skladu sa zakonima nikako ne mogu biti krivično niti prekršajno gonjeni po bilo kom osnovu, a sigurni smo i da beležnici nikako ne mogu snositi bilo kakvu odgovornost ukoliko neki investitor ne plati naknadu za komunalno opremanje. Protiv javnih beležnika koji postupaju u skladu sa zakonom ne mogu se pokretati postupci za zloupotrebu službenog položaja, niti tužbe za naknadu štete.
Javnobeležnička komora, takođe, napominje da bezrezervno podržava borbu protiv bespravne gradnje, i ocenjuje da je u tom smislu najbolje rešenje vršenje inspekcijskog nadzora u skladu Zakonom o planiranju i izgradnji, kao i sankcionisanje odgovornih lica u skladu sa Krivičnim zakonikom, navodi se u saopštenju Javnobeležničke komore.

Javnobeležnička komora ovom prilikom ističe i da će uvek stati u zaštitu javnih beležnika koji svoj posao rade u skladu sa zakonima i propisima, ali i da nikada neće zaštititi ni jednog beležnika koji zakone krši.

Izvor eKapija

You May Also Like

One thought on “Notari rade strogo po zakonu – Ako ugovorne strane prihvate da se upiše upozorenje, dužni da overe ugovor o kupoprodaji nelegalnog objekta

  1. Javni beleznici su jako dobra stvar…Ostavinu iza mog pokojnog oca moja porodica je zavrsila za pola sata a bilo bi i pre da majka nije zaboravila da u dokumentaciji prilozi izvod iz maticne knjige vencanih.Covek nas je lepo sacekao da moj brat trkne do opstine i izvadi taj izvod i nastavili smo.Iako je na majku vec do tada presla oceva penzije…bilo prevdeno gazdinstvo..i sl.Beleznik je insistirao da se prilozi potpuna dokumentacija.Moj brat i ja smo morali da prilozimo izvod iz MK rodjenih da bi smo dokazali da smo njegovi sinovi.To sve u Sremskomitrovackom sudu nije potrebno pa zato tamo imam ostavinu ,to jest SUDSKI PROCES KOJI TRAJE VISE OD 44 GODINE. Vise na linku https://www.facebook.com/privatnisud

Comments are closed.