Mitrovčani besplatno kontrolisali šećer u krvi

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U kalendaru javnog zdravlja Srbije mesec april je posvećen borbi protiv dijabetesa, tim povodom danas je na Trgu Ćire Milekića u Sremskoj Mitrovici realizovana akcija besplatnog merenja šećera u krvi.

Akciju su organizovali Društvo za borbu protiv dijabetesa, Zavod za javno zdravlje i Dom zdravlja, uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

Dijabetes je, pored kardiovaskularnih jedna od vodećih bolesti u svetu, pa i u Srbiji. Samo u Sremskoj Mitrovici od ove bolesti boluje oko 5.000 ljudi, dok isto toliko ima neko preddijabetno stanje.

„Ono što je zastrašujuće jeste da dijabetes poprima pandemijski karakter, broj obolelih se povećava uz dana u dan. Preventiva je izuzetno bitna, posebno kod onih osoba koje se nalaze u preddijabetnom stanju i na tom segmentu borbe protiv ove bolesti dajemo veliki značaj“, rekla je na današnjoj akciji Ankica Jevtić, predsednica Društva protiv šećerne bolesti.

Ona je podsetila da Društvo na čijem je čelu redovno organizuje akcije slične današnjoj, ali i da organizuju razne edukativne tribine i savetovanja.

Ispred lokalne samouprave akciji na Trgu Ćire Milekića prosustvovao je načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Voislav Mirnić.

„Društvo za borbu protiv šećerne bolesti i ove godine, kao i prethodnih konkurisalo je za sredstva kod Uprave za zdravstvenu zaštitu sa projektom „Zajedno u borbi protiv dijabetesa“. Grad Sremska Mitrovica će naravno podržati njihov projekat koji pre svega ima za cilj podizanje kolektivne svesti stanovništva o zdravom načinu života i bobrbi protiv šećerne bolesti. Sve njihove prezentacije, tribine, predavanja, edukacije, kao i akcije slične današnjoj biće podržane“, rekao je načelnik Mirnić.

Od dijabetesa boluje oko 450 miliona ljudi u svetu. Ta cifra udvostučiće se za 25 godina, procene su Svetske zdravstvene organizacije.

Možda Vam se svidi i