Sremska Mitrovica – Mitrovačka Biblioteka „Gligorije Vozarović“ početkom februara meseca obeležava 152 godine postojanja i tim povodom priprema bogat program.

U ponedeljak, 5. februara tačno u podne biće održana proslava Dana biblioteke.

U utorak, 6. februara sa početkom u 13 časova biće održana književna radionica za decu „Postaću pisac“. Istog dana u 18:00 časova počinje Кnjiževno veče Đorđa Randelja i predstavljanje knjige „Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali“.

U sredu, 7. februara sa početkom u 13:00 časova biće održana promocija romana „Vesela veštica Nika“ i druženje sa autorkom iste Lelom Stojanović.

U četvrtak, 8. februara sa početkom u 18:00 časova izdavačka kuća „CLIO“ predstavlja svoju delatnost i organizuje promociju knjige „Srbi 1903-1914“.
Gosti: prof. dr Miloš Кović, istoričar, dr Predrag Marković, istoričar Zoran Hamović, direktor IP „Clio“.

U petak, 9. februara u 19 časova zakazano je otvaranje izložbe minijaturnih knjiga autora dr Dejana Vukićevića pod nazivom „Minijatura na zrnu graška“.

Biblioteka „Gligorije Vozarović“ je jedna od najstarijih biblioteka u Sremu. Njeni temelji vezuju se za 1886. godinu, kada je u Sremskoj Mitrovici osnovana Srpska građanska čitaonica, prva biblioteka u gradu. Krajem XIX i početkom XX veka u gradu su nastajale i druge biblioteke koje su u godinama Prvog i Drugog svetskog rata doživljavale i razaranja i prestanak rada. Posle Drugog svetskog rata, 1946. godine, dolazi do objedinjavanja knjižnih fondova u gradu i stvaranja Narodne knjižnice i čitaonice „Prosveta“, koja je imala 2.115 knjiga i bila smeštena u dve prostorije privatne zgrade. Godine koje su sledile označile su sadržajne puteve razvoja nove biblioteke na starim temeljima. Godine 1969. biblioteka ulazi u nove prostorije u centru grada i dobija naziv „Gligorije Vozarević“, po iskrenom ljubitelju knjiga, koričaru, knjigovescu i izdavaču XIX veka Gligoriju Vozaroviću, rođenom u Ležimiru.

You may also like