„Maestre i prijatelji“ svečano otvorili rekonstruisani Trg Žitna pijaca

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Koncertom „Maestri i prijatelja“ proteklog vikenda svečano je otvoren rekonstruisani Trg Žitna pijaca u Sremskoj Mitrovici. Da pozdravi mnogobrojnu publiku sa nove Letnje scene to veče iskoristio je i gradonačelnik Vladimir Sanader.

Trg Žitna pijaca rekonstruisan je u okviru projekta “Gradovi u fokusu”. Ukupna vrednost radova iznosila je 33 miliona dinara, a finansirani su od strane Ministarstva kulture i lokalne samouprave.

Zahvaljujući pomenutom projektu rimske iskopine su zaštićene i omogućena je prezentacija vrednog materijalnog nasleđa, a formiran je i prostor u vidu amfiteatra – letnja scena.

“Naša ideja bila je da oplemenimo ovaj prostor, da ga rekonstruišemo, zaštitimo, konzerviramo ali i da ga prilagodimo modernim potrebama Sremske Mitrovice. Večerašnjim koncertom sve to dolazi do izražaja. Ideja celokupnog projekta bila je da se jedan ovakav prostor kao što su rimske iskopine, odnosno ostaci Rimskog carstva koriste i za potrebe kulture i da se ovde održavaju koncerti, nastupi folklora i slično. Ovo će biti Letnja pozornica koja će objediniti kulturni sadržaj našeg grada. Ovde građani mogu da provode i svoje slobodno vreme u uređenom ambijentu arheološkog lokaliteta“, rekao je gradonačelnik Sanader pre koncerta i zahvalio se Ministarstvu kulture na podršci u realizaciji projekta.

“Ovo je predivan prostor u Gradu Sirmijumu, u Carskom gradu koji sada dobija jedan svoj novi oblik. Jedan amfitetar koji će nam služiti u vrelim letnjim danima za razne kulturne sadržaje, za sve ono što osmisle radnici naših ustanova kulture i za sve naše umetnike koji funkcionišu na teritoriji Grada,” rekao je prvi čovek Mitrovice.

Letnja pozornica na jednom od centralnih trgova našeg grada biće mesto održavanja najposećenijih kulturno umetničkih manifestacija grada. Prvi u nizu kulturnih događaja na rekonstruisanom Žitnom trgu bio je koncert „Maestre i prijatelji”.

Dušanka Gavrilović članica Grupe „Maestre” kratko je rekla da joj je izuzetna čast što baš oni prvi nastupaju na Letnjoj pozornici Žitnog trga.

U okviru programa su izvedene kompozicije Bramsa, Čajkovskog, Bizea i drugih kompozitora, a izvedena je i filmska muzika, takođe premijerno je prikazan i novi promo spot Grada Sremska Mitrovica.

Foto: S. Nikšić

Možda Vam se svidi i