Sremska Mitrovica – Tokom 2018. godine dosta se radilo u Mačvanskoj Mitrovici, neki poslovi su bili obimniji i zahtevali duži vremenski period za završetak, dok su neki realizovani u roku od samo nekoliko dana. Nešto više o tome šta je konkretno urađeno, a šta će se raditi u narednoj godini govorio je predsednik Mesne zajednice Miloš Kovač.

“Ono što je najbitnije za stanovnike Mačvanske Mitrovice, ali i cele severne Mačve jeste da je u ovoj godini završena prva faza radova na izgradnji novog objekta Osnovne škole “Dobrosav Radosavljević Narod”. Mačvanska je dobila jedan moderan i funkcionalan objekat i mislim da svi možemo biti zadovoljni kako škola sada izgleda”, počeo je Kovač.

Pored škole bilo je dosta radova na nekim sporednim stvarima koje, kako Kovač kaže, ne znače svim građanima podjednako, ali su svakako bitne za pomenuti.

“U ovoj godini smo završili kompletno uređenje probalja u Mačvanskoj Mitrovici na potezu od starog mosta do takozvane prve rampe nizvodno, odnosno do iza krivine koja vodi ka Salašu Noćajskom. Sada je taj deo priobalja sređen, uređen i ono što je bitno održava se, a sa tom praksom ćemo nastaviti i u narednoj godini. Tu imamo veliku pomoć od strane Vodoprivrednog društva “Sava” iz Šapca koje je bilo zaduženo za radove, a sve zahvaljujući sredstvima “Voda Vojvodine”. Sada, zajedno sa rasvetom na keju dobili smo jedno lepo šetalište koje naši sugrađani mogu da koriste svakodnevno”, priča Kovač.

Tokom oktobra meseca izvršena je sanacija dela puta u glavnoj ulici u Mačvanskoj Mitrovici od zgrade Pošte do ukrštanja ulice Mačvanski kej sa ulicom Aleksandra Lale Stankovića u smeru ka Zasavici II.

Radove je izvelo Preduzeće za održavanje ulica i puteva „Sirmijumput“, preko svojih podizvođača, a u pitanju je deonica dužine od oko 420 metara.

Pre samih radova na sanaciji puta Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ je rešilo problem odvođenja atmosferskih voda kod zdravstvene ambulante, odnosno pešačkog mosta.

“Jedan od problema koji je pogađao sve građane, ne samo ovog mesta, nego severne Mačve i šire koji su dolazili po bilo kom osnovu u Mačvansku Mitrovicu jeste konačno rešen. Radi se o problemu nakupljanja atmosferskih voda u samom podnožju pešačkog mosta. Čim je malo veća kiša ili sneg kada se otopi stvarale su se velike bare na tom delu i onemogućavale normalan prilaz mostu, odnosno silaz s istog. Sa rekonstrukcijom puta u centu Mačvanske i taj je problem uklonjen”, objašnjava Kovač.

Tokom tih poslova ujedno su izvršene i pripreme za izgradnju mini pijace u Mačvanskoj Mitrovici, tačnije dovedena je pijaća voda na prostor gde bi trebalo da ista bude smeštena. Improvizovana pijaca koja se sada nalazi u samom centru mesta kod pešačkog mosta će biti pomerena nekoliko metara od puta na plato koji će biti urađen, a takođe na tom mestu biće postavljene i tezge.

Brigu o pijaci će voditi Javno komunalno preduzeće „Komunalije“.

“Ne znam kada će tačno taj prostor, plato biti izbetoniran, ali ako se ne desi u nekoj bližoj budućnosti pokušaćemo da u dogovoru sa našim privrednicima sami završimo taj posao”, rekao je Kovač.

Ono što je jako bitno za Mačvansku Mitrovicu, objašnjava dalje on, jeste činjenica da je konačno urađen plan detaljne regulacije centralne zone tog naselja i da su njime obuhvaćene ulice Braće Ćulibrk, Lale Stankovića i Mačvanski kej. Tim planom je, na zadovoljstvo meštana, onemogućena izgradnja benzinske stanice u neposrednoj blizini škole.

Pored toga planom je predviđeno uređenje prostora iza objekta vrtića “Lane”. Tu je planirana izgradnja pomoćnog fudbalskog terena “Podrinja” koji će ujedno moći da koriste i mališani iz “Laneta”. Takođe, planom je predviđeno i da se autobuska stanica izmesti, te da se na tom prostoru izgradi parking i okretnica za autobuse.

“Između ostalog planom detaljne regulacije obuhvaćen je i prostor nekadašnjeg Brodogradilišta „Sava“, na tom delu predviđena je izgradnja stambenih zgrada, tako da se nadam da ćemo privući investitore koji sada grade u Sremskoj Mitrovici, da grade i u Mačvanskoj Mitrovici”, nastavlja Kovač.

Od drugih stvari koje su rešene u ovoj godini jeste postavljanje rasvete kod škole, kao i u naselju Krivaja. Na inicijativu saveta mesne zajednice, a uz pomoć nekoliko izvođača koji uspešno posluju na teritoriji Mačvanske i Sremske Mitrovice zamenjena je i kompletna rasveta u vrtiću. Tokom 2018. godine uređeni su i sanitarni čvorovi u Domu kulture, tako da je i taj prostor sada na raspolaganju meštanima.

Početkom novembra meseca startovali su i radovi na izgradnj biciklističke staze koja vodi do Zasavice.

“Kada govorim o onome što je urađeno u Mačvanskoj Mitrovici tokom 2018. godine svakako treba da napomenem da smo u saradnji sa Kazneno popravim zavodom sredili betonske kosine na keju i to u celoj njegovoj dužini, kao i da smo svakodnevno radili na održavanju higijene mesta”, rekao je Kovač.
Što se tiče planova za narednu godinu, Kovač ističe da je jedan od bitnijih projekata svakako nastavak izgradnje novog objekta osnovne škole.

“Prva faza radova je završena, čeka nas druga, a to je rušenje starih učionica i izgradnja pre svega sportske sale na toj lokaciji, zatim kuhinje, trpezarije, kabineta. Iskreno mislim da će naša škola biti jedna od najmodernijih u čitavoj Srbiji”, dodao je Kovač.

On je dalje objasnio da je svakako jedan od važnijih projekata za 2019. godinu izgradnja mosta preko kanala Bogaz.

“U godini koja nam predstoji biće nam prioritet da rešimo problem mosta preko Bogaza, odnosno da izgradimo novi most, pošto je postojeći u lošem stanju i preko njega je već duže vreme zabranjen saobraćaj motornim vozilima. Mi kao mesna zajednica smo ove godine dosta stvari uradili, ali nažalost nismo uspeli i most da sredimo, jednostavno to nije baš mala investicija i nismo imali raspoloživa sredstva. Naša saznanja su da će novi most uraditi Javno preduzeće “Putevi Srbije” i za to bih se zahvalio predsedniku Skupštine grada Sremska Mitrovica, inače stanovniku naše mesne zajednice Tomislavu Jankoviću koji je i ostvario kontakt sa “Putevima””, rekao je Kovač, on međutim nije želeo da precizira kada će most tačno biti izgrađen, jer to zavisi isključivo od izvođača radova i na to mesna zajednica nema uticaja.

“Da li će izgadnja mosta startovati početkom, sredinom ili krajem godine ne bih želeo da nagađam i licitiram, ono što je najbitnijje jeste činjenica da smo naišli na razumevanje od strane “Puteva Srbije” da rešimo taj problem”, kazao je prvi čovek Mačvanske Mitrovice.

Još jedna bitna stvar koja će naredne godine biti urađena, a tiče se stanovnika ne samo Mačvanske, nego ponovo cele severne Mačve jeste da će 2019. godine biti izrađen projekat rekonstrukcije i dogradnje objekta vrtića “Lane”.

“Postojeći objekat koliko god da se održava i u njega ulaže je star, u lošem stanju i što je najgore izgrađen je od azbestnih ploča, on takođe ni ne zadovoljava potrebe žitelja severne Mačve. Projekat koji će predvideti njegovo proširenje i uklanjanje tih toksičnih ploča biće urađen naredne godine, a nakon toga ćemo biti u mogućnosti da konkurišemo za sredstva kod raznih novoa vlasti i stranih fondova. Realno je očekivati radove, odnosno realizaciju projekta tamo negde u 2020. godini”, objašnjava Kovač.

Za kraj on dodaje da će se saradnja sa KPZ na uređenju i održavanju Mačvanske Mitrovice nastaviti i naredne godine, da će se raditi na održavanju pešačkog mosta tačnije njegove unutrašnjost, kao i na daljoj sanaciji putne infrastrukture.

Možda Vam se svidi i