Mačvaninu hitno potrebna pomoć! Da Aleksandar POBEDI opaku bolest!

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić pokrenula je akciju prikupljanja novčanih sredstva za Aleksandra Acu Dostanića (1993) iz Glušaca.

Prva zvanična Aleksandrova dijagnoza je “Hronična granulocitna leukemija” ili „CML“ dijagnostikovana maja 2013. godine.

Simptoma bolesti nije bilo, a otkrvena je tako što je na pregledu kod lekara opšte prakse otkriven veliki broj leukocita, čak 360.000 hiljada pa je odmah upućen na odeljenje hematologije Kliničkog centra Vojvodine.

Od maja 2013. godine Aleksandar je lečen medikamentozno, svaki od lekova koje je koristio uspevao je oko godinu dana da drži bolest pod kontrolom.

U maju 2017. godine Aleksandrovo stanje se naglo pogoršava i bolest prelazi u akutni oblik. Sledi niz hemio terapija na odeljenju hematologije u „KCV“ sve do decembra 2017. kada uspevaju da mu stabilizuju bolest. Veliki deo vremena od prijema u bolnicu Aleksandar je proveo u sterilnom bloku klinike za hematologiju.

Da bi stabilizovali bolest morao je kupiti lek „Bosulif“ koji za sada bolest drži pod kontrolom kao blokator. Taj lek koristi od decembra 2017. godine do danas.

Više puta je rađena pretraga dobrovoljnih davalaca koštane srži ali bezuspešno, nisu uspeli pronaći u svetu odgovarajućeg podudarnog donora da bi se obavila transplatacija koštane srži koja je neophodna.

Aleksandar i njegov rođeni brat su podudarni 60% i to je dovoljno da se uradi „haplo“ varijanta transplatacije koja se uspešno radi u Rimu pa su takođe započeti i razgovori i o tom zahvatu. Dok ne dođe do čina transplatacije Aleksandar mora biti na leku „Bosulif“.

Aleksandar se od ranog detinjstva bavio sportom igrao u KUD-u „Vez“ iz Glušaca, takođe u Folklornom ansamblu „Đido“ iz Bogatića. Voli putovanja, svira gitaru, zelje su mu da se u budućnosti posveti planinarenju i povezivanju sa prirodom, a poslovna interesovanja vezana su za IT tehnologije.

Sve do uspostavljanja dijagnoze vodio je normalan, miran i harmoničan život.

Novčana sredstva su potrebna za kupovinu leka „Bosulif“ sve dok se Aleksandru ne bude radila transplatacija koštane srži, a kasnije i za troškove transplatacije u inostranstvu.

Pomozimo Aleksandru! Upišimo 495 i pošaljimo SMS na 3030. Njemu možemo pomoći uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.

Da Aleksandar pobedi opaku bolest! Budimo humani!

www.budihuman.rs

You May Also Like