Zahtevi za povrat PDV za opremu za najmlađe podnose se od 1. do 15. februara. Od 1. jula jednokratni dodatak dobijaće svi novopečeni roditelji.

Pravo na povrat poreza na dodatu vrednost na opremu i hranu za bebe moći će da se ostvari do 1. jula ove godine, do kada je odložena primena novog Zakona o finansijskoj podršci porodica s decom. Tako roditelji svoje zahteve za refundaciju mogu da podnesu Poreskoj upravi od 1. do 15. februara.

Uz zahtev se prilažu i fiskalni računi za kupljenu hranu i opremu za bebe. Pravo na povraćaj PDV-a može da se ostvari samo za nabavku mleka za odojčad, kašica, krevetaca, kolica, stolica za hranjenje, stolica za kola, kao i za pelene.

– Roditelj ili staratelj može da ostvari refundaciju PDV-a najviše u iznosu do 75.029,08 dinara. I to u prvoj godini starosti bebe do 42.873,76 dinara, a od prve do druge godine starosti u iznosu do 32.155,32 dinara – objašnjavaju u Poreskoj upravi Srbije.

Pravo na povraćaj PDV-a nemaju svi roditelji i staratelji novorođene dece. Prvi uslov za ostvarivanje ovog prava je da je ukupan neto prihod roditelja, odnosno staratelja bebe u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju, ostvaren u iznosu manjem od 1.028.970,29 dinara.

– Drugi uslov je da je ukupna imovina roditelja, odnosno staratelja bebe na koju se plaća porez na imovinu u skladu sa propisima kojima se uređuju porezi na imovinu, manja od 25.081.150,62 dinara – objašnjavaju poreznici.

Obrazac zahteva za povraćaj PDV-a na opremu i hranu za bebe može da se preuzme sa internet stranice Poreske uprave.

Do sada su postojala dva roka za predaju zahteva za povrat PDV-a na opremu i hranu za bebe – februarski i drugi, „letnji“ rok, tokom prvih 15 dana jula. S obzirom na to da upravo od 1. jula počinje primena novog Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom, usvojenog pred Novu godinu, ovaj zimski rok će praktično biti poslednji koji roditeljima donosi pravo povrata PDV-a. Ubuduće će, umesto povrata PDV-a za roditelje slabijeg imovinskog stanja, svi roditelji novorođenih beba imati pravo na poseban jednokratni dodatak. Ovaj takozvani paušal za nabavku opreme za dete biće im isplaćivan zajedno s roditeljskim dodatkom, na koji takođe imaju pravo roditelji sve novorođene dece. Tačan iznos ovog paušala propisaće Vlada Srbije, na predlog ministra nadležnog za socijalna pitanja.

GDE SE PODNOSI

– Zahtev za povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe, sa fiskalnim računima, podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave Republike Srbije, koja posle sprovedenog postupka kontrole u roku od 30 dana izdaje rešenje kojim se utvrđuje pravo na povraćaj PDV-a ili rešenje kojim se zahtev odbija – objašnjavaju u Poreskoj upravi.

novosti.rs

Možda Vam se svidi i