Jezero Vranjaš postaje oaza sporta i rekreacije – Sremska Mitrovica planira uređenje turističkih sadržaja i naselja Radinački put

Naselje Radinački put u Sremskoj Mitrovici moglo bi uskoro da dobije vrtić, školu, ambulantu, park i još neke sadržaje javne namene, pošto je usvojen Plan detaljne regulacije (PDR) centralnog bloka naselja.

Kako u razgovoru za eKapiju objašnjava Mirjana Vašut, direktorka JP Urbanizam Sremska Mitrovica, odluka o izradi ovog PDR-a doneta je zato što je reč o delu grada koji se nalazi između autoputa i magistralne železničke pruge, gde je „potpuno završena urbanizacija i 90% prostora je angažovano za jednoporodično stanovanje“. Ostatak čini javni prostor, odnosno ulice.

Plan detaljne regulacije (PDR) ovog prostora usvojen je na sednici Skupštine grada održanoj 25. maja 2018. godine.

– U skladu sa tim, pošto nema više mesta za izgradnju objekata za stanovanje, javila se potreba da se oformi prostor za izgradnju objekata javne namene. Pre nekoliko godina je ovde završena izgradnja crkve i smatrali smo da je sada potrebno da centralni blok Radinačkog puta uredimo tako da dobije neke centralne sadržaje, kao što su vrtić, škola, ambulanta, park, odnosno prostori u javnoj nameni za okupljanje stanovništva i zadovoljavanje tih centralnih potreba. Ovi sadržaji su komplementarni, jer je taj deo naselja prilično udaljen od centralnih sadržaja u gradu – navodi sagovornica eKapije.

Ona kaže da je sledeći korak u sprovođenju Plana detaljne regulacije pribavljanje zemljišta u javnoj nameni, koje je trenutno u vlasništvu ministarstva, a onda će se na tom prostoru graditi isključivo objekti u javnoj nameni.

– Projekti svih tih objekata i njihova gradnja će tek uslediti. Kada se preciziraju sadržaji, radiće se urbanistički projekti arhitektonske razrade – najavljuje Mirjana Vašut.

Direktorka JP Urbanizam Sremska Mitrovica navodi i da je počela izrada Nacrta plana detaljne regulacije za veštačku akumulaciju Vranjaš, koja se nalazi na teritoriji grada, u ataru naselja Manđelos.

– To je popularna oaza za pecaroše iz Sremske Mitrovice i okoline i pošto se nalazi na veoma dobrom mestu, i odlično pozicionirana u odnosu na kompleks Letenka na Fruškoj gori, planirali smo da uradimo jednu oazu za sport i rekreaciju. Vranjaš će biti u funkciji razvoja turizma, tako da ćemo za ovaj prostor uraditi analizu jezera koje je delimično prirodno, a delimično veštačko. Na njemu postoji brana i ono je multifunkcionalnog karaktera, jer brani Sremsku Mitrovicu od visokih voda. Tako je brana na Vranjašu 2014. godine sačuvala grad od vode koja se slivala sa Fruške gore – objašnjava Vašut.

Prema rečima naše sagovornice, jezero Vranjaš je poribljeno, ali se koristi i za navodnjavanje okolnih poljoprivrednih površina.

– Ideja je da sve multifunkcionalne sadržaje povežemo u jedan prostor koji se nalazi u zaštitnoj zoni Nacionalnog parka Fruška gora, tako da će biti primenjene sve potrebne mere zaštite. Biće organizovana i jedna pešačka tura koja će povezati jezero Vranješ i planirani adaptirani hotel Ležimir, koji se nalazi nešto više prema Fruškog gori, a odatle će turisti moći da stignu i na Letenku.

Sagovornica eKapije kaže da će ove lokacije biti povezane i biciklističkim stazama koje će se nastavljati na takozvani Velociped 5, odnosno Dunavsku rutu.

Autor: ekapija.com

You May Also Like

One thought on “Jezero Vranjaš postaje oaza sporta i rekreacije – Sremska Mitrovica planira uređenje turističkih sadržaja i naselja Radinački put

  1. Doslo je vreme da Mitrovica i Mitrovcani budu potomstvo Carskog grada. Na Savi u podnizju Fruske. Buducnost je lepsa

Comments are closed.