INTERVJU Branislav Nedimović: Nijedan tajkun nije dobio državnu zemlju u zakup

Od strane Ozon
0 komentar

Subvencije za nabavku traktora, izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu vezana za prodaju strancima i akreditacija za IPARD fondove, tri su stvari koje su obeležile rad Ministarstva poljoprivrede u 2017. godini.

To u intervjuu za “Blic” kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, tvrdeći da su ovo važne mere i za opstanak srpskog sela.

Mogu li samo ove mere da zaustave demografsko umiranje sela?
– Naravno da ne, ali tražili ste da izdvojim najvažnije. Ima tu još mnogo drugih mera, kao što je podsticaj za paore do 40 godina. Bilo je 765 zahteva, a 631 je dobio ukupno 438 miliona dinara. Višedecenijske greške ne mogu se ispraviti preko noći, a meni da ih pripisujete.
Da li da vam pripišemo zasluge za dobijanje akreditacije za IPARD fondove?
– To je rad čitavog tima. Za godinu dana ispravili smo greške pravljene u prethodnih osam i odblokirali 175 miliona evra. Dva konkursa su već raspisana a sledeći je u martu za prerađivačke kapacitete. Za 11 meseci biće ukupno sedam konkursa, a u 2018. godini podeliće se 48 miliona evra.
Da li ste edukovali ljude da apliciraju za IPARD novac?
– Procedura je slična kao kada se konkuriše za domaći novac. Nedavno su uvezane sve naše uprave pa ljudi ne moraju da lutaju zbog dokumentacije nego ćemo mi to da radimo. Jedino su kontrole veće.
Luta li država oko malinara koji su nedavno protestovali?
– Ne luta država već oni, jer moraju da se udruže i naprave krovno udruženje. Ovako razjedinjeni, laka su meta za manipulaciju hladnjačara.

Manipuliše li država njima?

– Ne, ali manipulišu neki političari koji ih lažu da država, a ne tržište, određuje cenu. Državi je važno da imamo veće tržište jer se povećava tražnja, a onda i cena raste. Ove godine cena bi bila niža za 20 dinara da se država nije angažovala.

Kolika je cena neadekvatne kontrole mesa koje se vraća iz Rusije?

– Izuzetno visoka. Svaki taj loš izvoz ruši reputaciju države. Ima tu i ruske krutosti. Nekada zbog sitne proceduralne greške stave proizvođača na negativnu listu. To nije opravdanje za naše propuste u kontroli jer ne postoji državna supervizija. Meso kontrolišu uglavnom privatne laboratorije, što može da se zloupotrebi.

Zašto se kasni sa otvaranjem Nacionalne laboratorije za kontrolu hrane i mleka?

– Kasni se, ali laboratorija za kontrolu mleka otvoriće se 10. januara, a za bezbednost hrane u martu. Nakon toga sistem kontrole država će značajno popraviti.

Da li će država zadržati kontrolu i nad PKB i da li je definisala strategiju za privatizaciju?

– Tu ima više opcija, ali konačna odluka još nije doneta. Postoji opcija da se nastavi učešće države. Ali država nema para za investicije. Bez njih nema PKB jer tamo je potrebno bar 100 miliona evra da se uloži. Mora da se revitalizuje farma, prerada, da se uredi sistem za navodnjavanje i zato tražimo partnera. Imamo stav da se stočarstvo mora sačuvati i proizvodnja mleka. Ono što je dobro, imamo i neka nova pisma o namerama.

Da li je reč o američko-kanadskom konzorcijumu?

– Ne želim da se izjašnjavam, ali ima interesovanja.

Da li želite da se izjasnite šta je sa Tenisovim investicijama jer ugovor nije potpisan?
– Tenis je jedan od 219 subjekata koji su aplicirali za zakup državnog zemljišta. Od 17 koje su odobrene, dve su njegove i to u Kikindi i Zrenjaninu, u koje može da uđe 1. novembra. On i još jedna francuska firma su jedini stranci koji su zakupili zemlju, a sve ostalo su srpski paori.
Ne pitam vas to, nego kada će da potpiše ugovor i napravi farmu?
– U toku 2018. počinje da gradi farmu. Što se tiče ugovora, on može da se potpiše za dvadesetak dana.
Mišković i Matijević nisu dobili zakup, a da li je neko od vaših tajkuna dobio?
– Moj tajkun?! Pa ja ga nemam.
Ne lični, nego SNS?
– Ako ga nađete, dobijate milion dolara, koje nemam.
Ako memate para neću ni da  pokušavam jer bih ga sigurno našla.
– Svi koji sumnjaju mogu da dođu i pogledaju dokumentaciju. Tu ne mogu naći nijednog tajkuna već samo proizvođače iz različitih krajeva Srbije. Ja im nisam gledao člansku kartu i ne znam da li neko pripada mojoj partiji.
Kako su određene subvencije u 2018?
– One su veće jer je i naš budžet povećan za 13 odsto. Pored podsticaja za poljoprivrednike, država je izdvojila novac i za izgradnju automatskih protivgradnih sistema. Tu su i sistemi za navodnjavanje, do juna treba da završimo 14. I osiguranje poljoprivrednika ćemo podsticati, ali ćemo započeti i elektrifikaciju polja. Dovodimo struju do imanja da bi sistem navodnjavanja bio što jeftiniji za paore.

U martu će beogradski izbori, Aleksandar Vučić kaže da bi za Sinišu Malog glasao svim srcem. Da li je on vaš kandidat?

– Glasao bih i ja, ali ne mogu. Sadašnje rukovodstvo Beograda ima izvanredne rezultate i taj tim sigurno pobeđuje. Podržaću ih svim sredstvima u toku izbora.

Mislite da im afera “jelka” neće naškoditi?

– Ta, ali i druge afere su naduvane. Govorilo se i o aferi Slavija, kao dugo se radi. Postoji li neki trg koji može da se kupi u prodavnici pa da se implementira preko noći.

Može li preko noći da se odluči da sa beogradskim budu i republički izbori?

– Odluka je za sada da se ne izlazi na republičke.

Može li doći do rekonstrukcije Vlade?

– Pitajte premijerku, od njene volje zavisi.

Od njene ili Aleksandra Vučića?

– Da li će biti rekonstrukcije na osnovu volje premijerke ili najveće stranke, nebitno je ako neko ko ne radi dobro treba da se promeni. Bitno je da se izmeri prolazno vreme svakog od nas.

Pa kakvo vam je prolazno vreme?

– Dobro, i svakog trenutka sam spreman za sud istine. Možda rekonstrukcija nekom donese nagradu i dobije da radi dva, tri posla.

Izvor Blic

Možda Vam se svidi i