Industrija mesa „Srem Šid“ dobila novog vlasnika. Danas svečano potpisivanje

Od strane Ozon
0 komentar

Industrija mesa „Srem Šid“ dobila je novog vlasnika koji planira obradu 400 grla goveda dnevno i izvoz u Tursku. Svečano potpisivanje ugovora obaviće se u Šidu. Ugovor će potpisati ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Novi vlasnik ove industrije mesa, koja je od 2001. bila u stečaju, je konzorcijum „Agropapuk“ i „Đurđević“.

Nedimović je, na Devetoj nacionalnoj konferenciji Agrobiznis Srbije „Agrarna politika u 2018. godini“, rekao da sa Turskom postoji sporazum koji predviđa izvoz od 5.000 tona te da će se u narednom periodu razgovarati o povećanju kvota za izvoz u tu zemlju.

– Odlučni smo da se izvozi u Tursku, ali imamo problem, nemamo klanice, objekte, koje mogu svojim kapacitetima i tehnološkim karakteristikama sposobne za goveđi program – kaže Nedimović i objašnjava da u ovom trenutku imamo četiri licence za Tursku, a veoma male kapacitete za preradu goveđeg mesa.

Nedimović navodi da će se u „Srem Šidu“ obrađivati 400 goveda dnevno i da će to pomoći da se ispune kapaciteti za izvoz u Tursku.

– Cilj je da ne dođemo u situaciju, dogovorili smo 5.000 tona, a možemo da izvezemo dve do tri hiljade. Turska strana želi da ide na proširenje kvota i trebalo bi da dogovorimo povećanje kvota – kaže Nedimović.

Nakon 17 godina i više neuspelih pokušaja preuzimanja „Srem Šida“, očekuje se pokretanje proizvodnje u ovom nekadašnjem mesnom gigantu koji je svojevremeno zapošljavao i do 2.000 ljudi.

Na kraju prošle godine, dug „Srem Šida“iznosio je 577 miliona dinara, a oko 230 radnika i dalje čeka zaostala potraživanja.

Tanjug / Ozon

Možda Vam se svidi i