I uz novi zakon ubijeno 18 žena od početka 2018.

Od strane Ozon
0 komentar

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu u junu prošle godine, nije dao rezultate kakvi su se očekivali, smatra koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević i podseća da je od početka ove godine ubijeno 18 žena.
„Ubijeno je tri puta više žena nego prošle godine“, rekla je Stanojevićeva gostujući u Dnevniku RTS.

MUP Srbije Ilustracija

Po njenoj oceni, zakon je mnogo obećavao i prošle godine kada je stupio na snagu, zabeležen je veliki broj intervencija.

„To jeste dalo određene rezultate koji su vidljivi i dobri, s druge strane zabeležen je veliki broj ubistava od Nove godine, a prvo ubistvo se dogodilo na samu Novu godinu“, rekla je Stanojevićeva.

Ukazala je da veliki problem ostaje to što članovi porodice i okolina neće da kažu da neko ima problem, time situacija postaje sve gore i nedužni stradaju.

Prema navodima Stanojevićeve, najvažnije je raditi na preventivi, odnosno podizanju svesti.

„Žene prihvataju nasilje na nedopustiv način, ne prijavljuju ga jer se plaše i sramota ih je. Tu problem počinje. Od svih ubijenih žena, samo se jedna obratila i tražila pomoć. One su znale kakve su partnere imale, do ubistva nije došlo posle prve svađe. Smatrale su da će to da prođe, da će on da s promeni ili da će ga ona promeniti“, objasnila je koordinatorka Sigurne kuće.

Ona je rekla da je uloga medija u tom procesu velika, ali i da ne sme da dolazi do slučajeva kao kada je povodom nasilja u porodici u slučaju Nataše Bekvalac došlo do zadiranja u intimu.

„Ne mogu da verujem da neko toliko intimno ulazi u nečiji život. Na društvenim mrežama je bilo toliko negativnih komentara na račun žrtve da je to nedopustivo. Pitam se da li bi takao postupili da je njihova majka, ćerka, sestra u pitanju. Ne smemo da osuđujemo žrtvu, već nasilnika“, rekla je Stanojevićeva.

Možda Vam se svidi i