Groznica Zapadnog Nila stigla u Srem

Pooštreni epidemiološki nadzor nad groznicom Zapadnog Nila na teritoriji Republike Srbije otpočeo je 01. jula, a kao rezultat istog, u Sremu su registrovana dva slučaja obolevanja od ove bolesti, podaci su Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Obolele osobe su hospitalizovane, imaju neuroinvazivnu formu bolesti i pripadaju rizičnoj populaciji za nastanak neuroinvazivne forme bolesti- osobe su muškog pola, starije od 55 godina sa prisutnim komorbiditetima. Nakon sprovedenih virusoloških analiza u referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, potvrđena su specifična antitela na virus groznice Zapadnog Nila. Oboleli su sa teritorije opštine Sremska Mitrovica i Stara Pazova.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, na teritoriji Srema nisu registrovani komarci u kojima je prisutan genom virusa groznice Zapadnog Nila.

Podsećamo na osnovne kliničke i epidemiološke karakteristike ovog oboljenja:
Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor (prenosilac) je Culex pipiens, vrsta komarca odomaćena i kod nas, a glavni rezervoari su razne vrste ptica u kojima se virus održava. Više 80% zaraženih ovim virusom nema nikakve tegobe, a kod malog procenta (˃1%) zaraženih simptomi podsećaju na simptome gripa (naglo povišena telesna temperatura, glavobolja, grlobolja, bolovi u leđima, mišićima, zglobovima, umor, blag prolazni osip, uvećanje limfnih čvorova i sl). Od pojedinih osoba dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, koji zahteva hospitalizaciju. Nakon preležane bolesti često ostaju posledice (sekvele)-umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, depresija i sl.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja, preporučuje se:
Primena repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom
Nošenje komotne (ne pripijene!) odeće koja pokriva ruke i noge
Izbegavanje boravka na otvorenom u sumrak i zoru kada je aktivnost komaraca najveća
Zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i vratima stambenih objekata
Izbegavanje područja sa velikim brojem komaraca (šume i močvare)
Isušivanjem mesta sa stajaćom vodom -ukloniti odbačene gume, prazniti redovno vodu iz saksija sa cvećem, menjati redovno vodu kućnim ljubimcima i sl.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
zdravlje-sm.org.rs

Pročitajte još