Sremska Mitrovica – Broj osoba sa oboljenjem sličnim gripom i akutnim respiratornim infekcijama je i dalje na nivou uobičajenom za vanepidemijski period, nanoviji su podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti mitrovačkog Zavoda za avno zdravlje.

Registrovane stope obolevanja od oboljenja sličnih gripu i akutnih respiratornih infekcija su niže od zabeleženih vrednosti stopa tokom prethodne nedelje.

Na teritoriji okruga, laboratorijskim testiranjem uzoraka bolesničkog materijala potvrđena infekcija virusom gripa tipa B kod osam osoba i virusom gripa tipa A H1 kod dve osobe.

Laboratorijskim testiranjem tri slučaja teške akutne respiratorne bolesti iz hospitalnog nadzora potvrđena je infekcija virusom gripa tipa B.

Oboleli kod kojih je potvrđena infekcija virusom gripa su sa teritorija opština Ruma, Inđija, Šid i Sremska Mitrovica.

Opšte mere prevencije gripa:
– Pravilno odlaganje upotrebljenih maramica-nakon brisanja nosa ne držati maramicu po džepovima, u rukama ili u rukavu, već je odložiti u kantu za smeće.
– Higijena ruku toplom vodom i sapunom, naročito nakon brisanja nosa i kijanja.
– Ishrana bogata vitaminima i unošenje dovoljno tečnosti u organizam.
– Redovno provetravanje i osunčavanje prostorija.
– Redovno čišćenje, usisavanje i vlažno prebrisavanje podova.
– Redovno čišćenje predmeta opšte upotrebe-mobilnih telefona, tastature kompjutera, miša, dečijih igračaka (krpene igračke pravi u veš mašini a plastične u toploj sapunici).

Možda Vam se svidi i