Isplata naknada trudnicama i porodiljama neće kasniti posle 1. jula, kada na snagu stupi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, izjavio je juče ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, piše Blic.

Odgovarajući na poslanička pitanja u vezi sa kašnjenjem u isplati naknada trudnicama i porodiljama, Đorđević je u parlamentu rekao da je tačno da se kasni u isplati, jer postoje neodgovorni poslodavci koji kasne i po više od godinu dana sa isplatama.

Poslodavci su, kako je naveo, po još važećem zakonskom rešenju, donetom pre 2012. godine, u obavezi da uplaćuje porodiljsko bolovanje, a zatim da dokazuju da su uplatili, dok država i roku od pet dana refundira poslodavcima.

Upravo će tu grešku prema porodiljama ispraviti novo zakonsko rešenje, pa će od 1. jula država da isplaćuje naknade i više neće biti kašnjenja, rekao je ministar.

„Neće biti kašnjenja ni jednog jedinog dana, a potvrda za to je roditeljski dodatak, koji je u ingerenciji države, a ne kasni ni dan. Tako će da bude i sa porodiljskim od 1. jula“, rekao je Đorđević.

blic.rs

Možda Vam se svidi i