Do kraja godine neće biti poskupljenja putarine u Srbiji, saopštila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović navodeći da je bilo razgovora o uvođenju putarine na magistralnim putevima za kamione, ali da odluka još nije doneta.

Mihajlović je rekla za RTS da nije bilo razgovora o povećanju putarina, da zvanični predlog još nije upućen, kao i da odluku o putarini donose Vlada, Ministarstvo finansija i resorno ministarstvo.

– Nismo još uvek dobili ni zvaničan predlog. Postoje različite želje Puteva Srbije u tom smislu, videćemo, aposolutno nije bila tema da do kraja ove godine pričamo o visini putarine i da povećavamo putarine – kaže Mihajlovićeva.

Kada je reč o plaćanju putarine na magistralnim putevima za kamione, ministarka ističe da je bilo dosta pritužbi meštana i građana.

– Nije Srbija samo autoput, Srbija su i regionalni putevi i ti teški kamioni koji njima prolaze, odnosno izbegavaju autoput i neće da plaćaju putarinu, naravno da ih dosta oštećuju – rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da je bilo dosta razgovora o tome, ali da odluke još nisu donete, jer se pre svega želi analiza.

Na pitanje da li je tačan podatak da na taj način godišnje Srbija gubi između 70 i 80 mil EUR, Mihajlovićeva je navela da nije sigurna da je taj podatak potpuno tačan.

– Nisam sigurna da je podatak potpuno tačan imajući u vidu da najveći broj kamiona koji koriste regionalne puteve, pripadaju domaćim prevoznicima – rekla je Mihajlović. – Ministarstvo saobraćaja nije ministarstvo puteva Srbije, nego ministarstvo Vlade Republike Srbije. Dakle, kada donosimo takve odluke, moramo da vidimo šta to znači za našu ekonomiju – imamo i domaće prevoznike, imamo i puteve Srbije, a imamo i naš bruto domaći proizvod.

ekapija.com/Beta

Možda Vam se svidi i