Da toksini ne završe na tanjiru: Adekvatno odlaganje ambalažnog otpada

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica i Udruženje proizvođača sredstava za zaštitu bilja – SECPA održali su sastanak sa predstavnicima seoskih mesnih zajednica povodom početka ovogodišnje akcije prikupljanja ambalažnog pesticidnog otpada.

Akcija se realizuje četvrtu godinu za redom sa ciljem da pomenuta ambalaža ne završi u komunalnom otpadu, divljim deponijama ili kanalima u atarima i na taj način ugrozi zdravlje stanovništva, nego da se na pravilan način odloži i uništi.

Za razliku od prethodne godine kada je akcija startovala u junu mesecu, već u maju mesecu poljoprivrednici sa teritorije ne samo Sremske Mitrovice, nego čitavog Srema imaće mogućnost da na bezbedan način deponuju ambalažni otpad.

Na važnost i značaj ove akcije ispred SECPA ukazao je inženjer poljoprivrede Sava Popović.

„Četvrti put po redu organizujemo akciju prikupljanja ambalaže na teritoriji Poljoprivredne stanice Sremska Mitrovica i nadam se da će ove u odnosu na prošlu godinu biti veći odziv poljoprivrednika na akciju, jer moram priznati, akcija je tada startovala relativno kasno“, rekao je Popović.
Prema njegovim rečima iz godine u godinu količina prikupljenog otpada je sve veća, ali i dalje nije zadovoljavajuća.

„Apelujem na naše poljoprivrednike da se odazovu akciji, da daju svoj doprinos i da zajedno nešto kosrisno uradimo u smislu očuvana zemlje“, dodao je Popović i uzneo podatak da je u toku prošle godine na teritoriji Srema prikupljeno je 8 tona ambalažnog pesticidnog otpada. Najviše na teritoriji Mitrovice prikupljeno je u Manđelosu.

Prikupljanje ambalaže na teritoriji Srema biće realizovano od 21. do 31. maja od 08:00 do 17:00 časova, po rasporedu koji će naknadno biti objavljen.

Možda Vam se svidi i