Da se ne zaboravi: 19 godina od početka bombardovanja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja devetnaeste godišnjice od početka NATO bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije danas je održan pomen i položeni su venci i cveće na spomen ploču u Masarikovoj ulici u znak sećanja na stradale i ubijene tokom 78 dana koliko je bombardovanje trajalo.

Vence i cveće položili su predstavnici lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica, Ratnih vojnih invalida Srbije, SUBNOR-a, Vojske Srbije, kao i građani koji su poslali jasnu poruku: ZLOČIN NE SME DA SE PONOVI I NIKADA DA SE ZABORAVI.

Više od 2500 građana Jugoslavije je izgubilo živote, a više od 12 500 građana je ranjeno, od toga je 5 žrtava je bilo sa teritorije Sremske Mitrovice. Tokom NATO život su izgubili: Milenko B. Božić, Miloje B. Jakovljević, Željko J. Varga, Zoran B. Veselić i Ljiljana V. Veliki.

Najpre je započeto gađanje protivvazdušne odbrane i ostalih objekata Vojske Jugoslavije, ali je tokom bombardovanja u velikoj meri oštećena infrastruktura u čitavoj zemlji – oštećeno je 25 hiljada stambenih objekata, preko 1000 kilometara puteva i pruga, 14 aerodroma, 39 zdravstvenih ustanova, 44 mosta, uništena je i jedna trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje.

Pored 1300 krstarećih raketa, nad tadašnjom državom bačeno je preko 35000 tzv „kasetnih bombi“, a upotrebljena je i zabranjena municija sa osiromašenim uranijumom.

Ukupna materijalna šteta procenjena je tada na 100 milijardi dolara. Jedinice jugoslovenskog PVO-a oborili su stelt-bombarder F-117, koji se srušio blizu Buđanovaca, a ruska agencija APN je tvrdila da je NATO izgubio preko 400 vojnika i 60 letelica. Američki predsednik Bil Klintoj je, međutim, izjavio da nikakvih gubitaka po NATO nije bilo.

Desetog juna 1999. je nakon diplomatskih pritisaka izdata naredba o prekidu bombardovanja, a istog dana je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio rezoluciju 1244, a na Kosmet je poslato više od 37 hiljada vojnika da čuvaju mir i obezbede povrata izbeglih dok se ne definiše status pokrajine.

Možda Vam se svidi i