Besplatna kontrola prskalica u Manđelosu

Sremska Mitrovica – Gradska uprava za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, realizuje akciju kontrole prskalica i orošivača na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Time je podržan program kontrole mašina za zaštitu bilja koji se realizuje na republičkom nivou, a sprovodi ga Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine – Uprava za zaštitu bilja.

Ispravnost svojih mašina danas su imali priliku da potpuno besplatno provere poljoprivrednici iz Manđelosa, a njih desetak je tu mogućnost i iskoristilo.

„Danas smo u Manđelosu kako bi prekontrolisali tehnički ispravnost i eksploeatacionu pouzdanost prskalica, atomizera i orošivača. Ova kontrola trenutno se sprovodi na dobrovoljnoj bazi i za sada je besplatna, ali moramo biti svesni da je ovo mera koja će u nekom narednom perdiodu biti obavezna“, rekao je Jovanović Živan iz Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica, Institut „Petar Drezgić“.

On je objasnio da akcija ima nekoliko benefita, a prvi i osnovni benefit jeste bolja i kvalitetnija aplikacija pesticida. Drugi benefit je racionalnija potrošnja hemijskih sredstava, ekonomska ušteda u smislu potrošnje vode, hemijskih sredstava, vremena, goriva i treći benefit svakako jeste zaštita životne sredine i samih rukovaoca mašina.

Marko Kusić, poljoprivrednik iz Manđelosa kaže da je vrlo zadovoljan i prijatno iznenađen akcijom Gradske uprave za poljoprivredu. On je istakao da je dobro s vremena na vreme iskontrolisati svoje mašine, a da kada to rade stručna lica potpuno besplatno je prilika kou ne treba propustiti.

Akcija kontrole prskalica i orošivača je nadogradnja na nedavno završenu akciju prikupljanja pesticidnog ambalažnog otpada, na koju se odazvalo mnogo više subjekata u odnosu na prethodne godine.

Za ovu namenu izdvojeno je 2.000.000 dinara, čime je obezbeđeno 200 besplatnih pregleda prskalica i atomizera, kako bi se ustanovila njihova tehnička i eksploataciona ispravnost, te izvršila potrebna baždarenja.

Svi zainteresovani poljoprivrednici mogu da se za ovu uslugu prijave putem telefona 064/842- 5266 – PSS Sremska Mitrovica.

You May Also Like