Pravo na produženu medicinsku rehabilitaciju osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS), a naročito osobe s invaliditetom kojima je ovaj vid lečenja potreban, od aprila ove godine moći će ostvariti samo uz uputnicu porodičnog lekara.

Iz Fonda kažu da nastoje da poboljšaju dostupnost produžene medicinske rehabilitacije svim osiguranicima kojima je ona neophodna, ali i da unaprede kontrolu korištenja ovog prava.

– Osiguranici s amputacijama, paraplegijom i tetraplegijom moći će da ostvare pravno na obnovu medicinske rehabilitacije samo na osnovu uputnice porodičnog doktora, bez predloga specijaliste, a ovim kategorijama osiguranika omogućeno je pravo na medicinsku rehabilitaciju od 14 dana – istakli su u Fondu.

Dodali su će za decu do 15 godina koja imaju indikacije rehabilitacija biti omogućena svake godine.

Prema njihovim rečima, novim pravilnikom Fonda je značajno pojednostavljena procedura odlaska na produženu medicinsku rehabilitaciju.

Istakli su da je značajna novina i to da će odobravanje produžene medicinske rehabilitacije, kao i zakazivanje prijema na rehabilitaciju, od aprila raditi FZO RS.

Kako kažu, izuzetak su specijalizovane zdravstvene ustanove za rehabilitaciju poput Zavoda za produženu medicinsku rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ i Specijalne bolnice „Mlječanica“, gde će pacijente, kako kažu, kao i dosad na rehabilitaciju upućivati porodični doktor na predlog specijaliste.

– Novina je i da će se u izuzetnim situacijama rehabilitacija moći odobriti i u slučaju da se radi o obolenju ili stanju za koje nije po Pravilniku predviđena produžena medicinska rehabilitacija, a lekari potvrde da je rehabilitacija neophodna i da će dati pozitivne rezultate – ističu u Fondu i dodaju da će u ovim slučajevima odluku donositi komisija Fonda, bez obzira na to u koju se ustanovu upućuje osiguranik.

Novi pravilnik predviđa da se zahtev za rehabilitaciju u centrima s kojima FZO RS ima ugovore o pružanju usluga rehabilitacije, s potrebnom dokumentacijom predaje u Fond.

– Komisija Fonda će određivati i dužinu trajanja rehabilitacije, a ne ustanova u kojoj se ona sprovodi – rekli su u Fondu.

Navode da, u slučaju da se pacijent direktno iz bolnice premešta u ustanovu za rehabilitaciju, o tome su, kako kažu, zdravstvene ustanove obavezne da obavijeste Fond.

U Organizaciji amputiraca RS (UDAS) istakli su da će nova procedura olakšati dosad složen proces odlaska u banju.

– Medicinska rehabilitacija u banjskim ustanovama za rehabilitaciju na godišnjem nivou veoma je značajna za osobe s invaliditetom, odnosno za amputirce i paraplegičare, kako bi očuvali što duže preostali deo radne i zdravstvene sposobnosti – istakli su u UDAS.

Ističu da s banjskom rehabilitacijom na godišnjem nivou sprečavaju dodatno pogoršanje zdravstvenog stanja kod osoba s invaliditetom koja imaju telesno oštećenje.

Obnovljen ugovor s „Gornjom Trepčom“

Oboleli od multiple skleroze iz RS i ove godine mogu besplatno na rehabilitaciju i lečenje u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju „Gornja Trepča“ kod Čačka, jer je obnovljen ugovor izmedu Fonda zdravstvenog osiguranja RS i te zdravstvene ustanove.

Milan Stjepanović, predsednik Udruženja obolelih od multiple skleroze regije Birač, rekao je za Srnu da je potpisan novi ugovor i da će svi koji su zainteresovani, a boluju od multiple skleroze, moći koristiti usluge ovog banjskog centra po 21 dan u ovoj godini

Nezavisne

Možda Vam se svidi i