Ako vidite povređenu rodu pozovite Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Od strane Ozon
0 komentar

Stotinak roda i njihovih mladunčadi strada od sredine jula do kraja avgusta u različitim delovima Vojvodine.

Ovo je period kada većina mladunaca bele rode izleće iz gnezda. Oni tek uče da lete i da sami „love“ hranu, te se pripremaju za prvu seobu na jug.
Ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirodu Marko Tucakov kaže da stradaju mladunci ali neretko i roditelji koji su iscrpljeni od neprestanih napora da pribave hranu potomstvu.
„Ovih dana javljaju nam se svakodnevno građani koji povređene rode pronalaze kraj puteva, u dvorištima svojih kuća, na javnim mestima“, poručuje Tucakov i upućuje da ako pronađene rode ne mogu da lete, to predstavlja jasan znak da im je potrebno stručno zbrinjavanje.
Poslednjih dana zabeležena su stradanja roda u Bačkom Magliću, Mačvanskoj Mitrovici i nekolicini drugih vojvođanskih mesta.
Rode se često sudaraju sa žicama na dalekovodima, ali nije redak slučaj da se mladunci povrede još u gnezdu, u čiji strukturu je poslednjih godina „upleteno“ sve više veštačkih materijala. Konopci i žice su najopasniji za mlade rode, jer se njihove noge mogu upetljati u njih i onemogućiti im da izlete iz gnezda.
Ukoliko građani pronađu rode na tlu, gnezdo koje je u letnjoj oluji palo sa mladuncima nesposobnim za let, ili pak uoče povređene odrasle rode nesposobne da polete, potrebno je da pozovu Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kako bi tim ornitologa što pre izašao na teren.
Autor: Novosti

Možda Vam se svidi i