250 arheologa iz celog sveta posetilo Mitrovicu

Sremska Mitrovica – Zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović u toku jučerašnjeg dana ugostila je u Gradskoj kući 250 arheologa iz celog sveta koji su došli u obilazak Sirmijuma.

Arheolozi koji su bili u poseti su učesnici 24. Svetskog Limes kongresa koji se po prvi put održava u Beogradu od 2. do 10. septembra.

Osim Sremske Mitrovice oni će posetiti još i Đerdapski prostor, Niš i Caričin grad.

Milovanović je pozdravila sve učesnika i izrazila zaovoljstvo što Sremska Mitrovica može da ugosti 250 svetski priznatih i poznatih stručanjaka arheologa, ali i da se pohvali mnogim lokalitetima i zaista bogatom istorijom.

„Ono što danas prisutne arheologe ineteresuje su rimske granice, rimski vojnici sve što je vezano za taj period, tako da ih je put naneo i u naš grad, Sirmijum. Obišli su Carsku palatu i Muzej Srema. Nadam se da nose lepe uspomene iz Sremske Mitrovice i da će iskoristiti svoj uticaj da poboljšaju vidljivost našeg Sirmijuma na svetskoj mapi rimskog kulturnog nasleđa“, rekla je zamenica Milovanović.

U ime arheologa reč – dve o poseti rekao je Dr Stefan Pop Lazić iz Arheološkog instituta.

Jedan od učesnika Kongresa je i Ivan Radman arheolog iz Zagreba. On je po prvi put posetio Sremsku Mitrovicu, ali već neko vreme radi na arheološkom materijalu iz Sirmijuma koji se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

„Stalno se susrećem sa istorijskim nalazima iz Sremske Mitrovice, proučavam istorijske i posebno arheološke nalaze iz Vašeg grada, od rimskog perioda Sirmijuma kojih ima u Zagrebu, Budimpešti, Beču. Kameni sakofazi, stele, krupni spomenici, hiljade sitnih nalaza sve što se nalazilo u velikom rimskom gradu kao što je bio Sirmijum proučavam“, rekao je Radman.

You May Also Like