25. novembar Dan Vojvodine?

Nacrt Pokrajinske skupštinske odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju Dana AP Vojvodine i drugih dana od pokrajinskog značaja dobio je punu podršku u javnoj raspravi koja je danas održana u Kulturnom centru „Brana Crnčević“ u Rumi.

Tim nacrtom je predviđeno da se kao Dan Vojvodine obeležava 25. novembar – dan na koji je 1918. godine Velika narodna skupština održana u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji – što je danas u Rumi naišlo na nedvosmisleno odobravanje predstavnika lokalnih samouprava, kao i kulturnih, obrazovnih i drugih institucija iz celog Srema.

Uz to, podržani su i predlozi, takođe sadržani u nacrtu Pokrajinske odluke, da se kao datumi od pokrajinskog značaja, obeležavaju i 15. maj, povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, kao i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava, kada su UN 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

„Obeležavanjem 25. novembra kao Dana Vojvodine, od zaborava se čuva najznačajniji događaj u njenoj, kao i jedan od najvažnijih događaja u celoj istoriji srpskog naroda, čemu Pokrajinska vlada na čelu sa predsednikom Igorom Mirovićem pridaje izuzetan značaj“, rekao je, tokom rasprave, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović.

Podsetivši da se upravo ove, 2018. godine, navršava vek od održavanja Velike narodne skupštine, on je naglasio da će taj izuzetan jubilej biti obeležen na dostojan način.

„Uz ostalo, u toku je snimanje serijala „Velikani srpske Vojvodine“ koji čini 28 kratkih dokumentarno-igranih filmova o njenim najznačajnijim ličnostima, među kojima su, uz ostale, i Branko Radičević, patrijarh Josif Rajačić, Svetozar Miletić, Laza Kostić, Jovan Jovanović Zmaj i Jaša Tomić“, precizirao je Kuzmanović.
Uz to, u toku je i uređenje Muzeja prisajedinjenja, pri kraju su i pripreme za snimanje TV serije i igranog film o Prisajedinjenju, po scenariju velikog srpskog pisca Milovana Vitezovića, a stogodišnjica prisajedinjenja biće obeležena i nizom različitih manifestacija.

Direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan posebno je naglasio da je, dan pre održavanja Velike narodne skupštine, upravo u Rumi održan Veliki narodni zbor na kojem je Srem, ne čekajući da to urade drugi, samostalno doneo odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji.

„Bio je to izraz jednodušne narodne volje i snažan inpuls svim drugim odlukama koje su kasnije donete. Inicijator za to je bio dr Žarko Miladinović, izuzetno značajna ličnost ne samo tog doba, nego i celokupne naše istorije“, rekao je Njegovan.

O pravnom utemeljenju nacrta Pokrajinske skupštinske odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju Dana AP Vojvodine i drugih dana od pokrajinskog značaja govorio je podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Stanislav Radulović, a javna rasprava o tom dokumentu biće održana i 10. aprila u Zrenjaninu, i 17. aprila u Novom Sadu.

You May Also Like