Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić potvrdio je danas da je njegovo ministarstvo obradilo potpise građana prikupljene u inicijativi Fondacije Tijana Jurić za uvođenje kazne doživotnog zatvora, te da je ispravno više od 125,5 hiljada od ukupno 158.460 predatih potpisa.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kao nadležni organ za vođenje Jedinstvenog biračkog spiska (JBS), na zahtev Narodne skupštine, proverilo je da li su svi potpisnici Inicijative upisani u JBS, odnosno da li ima najmanje 30.000 potpisnika sa ispravnim podacima koliko je potrebno da bi Narodna skupština uvažila građansku inicijativu.

Posao prepisa podataka u elektronski oblik i provere podataka urađen je za 45 dana, a u ministarstvu ističu da je u redovnim okolnostima za takav posao trebalo najmanje 6 meseci rada.

„Činjenica da niko od zaposlenih nije pitao što ostaje duže na poslu, a radili su i tokom noći, govori da smo svi pristupili zadatku kao ljudi, a ne kao birokrate i sve u cilju da što pre završimo naš deo posla da se ova građanska inicijativa pretvori u zakon“, istakao je Ružić.

On je izrazio zadovoljstvo što se koristi mehanizam građanske inicijative jer se na taj način jača demokratski proces i politička participacija građana u Srbiji, već i da pokazujemo da donošenje jako bitnih odluka i zakona mogu inicirati sami građani.

„Cilj i želja svakog čoveka je da deca budu bezbedna, a tome će doprineti inicijativa Fondacije Tijane Jurić“, dodao je ministar.

Igor Jurić je pohvalio službenike Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za požrtvovanost koju su pružili, i dali svoj doprinos da se potpisi obrade u rekordnom roku.

„Želim da izrazim ogromnu zahvalnost svim zaposlenima i ministru Branku Ružiću koji su uradili sve da se prikupljeni potpisi prebroje i prebace u elektronsku formu. Sada su potpisi i zvanično u Narodnoj skupštini Republike Srbije i više ne postoji nijedna prepreka da se Predlog izmene Krivičnog zakonika pojavi pred narodnim poslanicima. Duboko verujem da se na taj momenat neće dugo čekati, verujem i ministarki pravde, gospođi Neli Kuburović, da će ispuniti obećanje i da će se predlog ubrzo naći u skupštinskoj proceduri. Takođe bih želeo i da pojasnim da je razlika u prvobitnom boju prikupljenih potpisa i onih koji su prihvaćeni kao ispravni, u tome što jedan broj građana nije želeo da upiše svoj jedinstveni matični broj. Mi smo se kao organizacija pre prikupljanja potpisa konsultovali sa poverenikom za informacije od javnog značaja, gospodinom Rodoljubom Šabićem, koji je napisao preporuku da se takvi potpisi mogu prihvatiti uz druge podatke, poput broja iz lične karte, ali se to po zakonu još uvek ne može prihvatiti. Ipak, to nikako ne menja stvar, prikupljeno je četiri puta više potpisa nego što je dovoljno“, rekao je Igor Jurić.

Potpisi građana prikupljani su u periodu od 23. do 29. oktobra prošle godine, s ciljem izmene Krivičnog zakonika, odnosno uvođenja doživotnog zatvora za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrt deteta, maloletnika ili trudne žene.

Fondacija Tijana Jurić

Možda Vam se svidi i