Zapošljavanje mladih kao rezultat saradnje između srednjih škola i privrede

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je u Sremskoj Mitrovici održan skup na kome su predstavnici srednjih stručnih škola i privrednici Sremskog okruga razgovarali o iskustvima, ključnim rezultatima i izazovima sa kojima se susreću tokom saradnje koja ima za cilj zapošljavanje mladih.

Nakon toga su predstavnici lokalnih samouprava, kancelarija za mlade, Nacionalne službe za zapošljavanje, Sremske privredne komore i Regionalne razvojne agencije govorili o mogućnostima za unapređenje ove saradnje, kako bi se mladima na nivou okruga omogućio što lakši prelaz iz škole u svet rada.

Događaj je organizovan u okviru projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“ koji finansira nemačka Vlada, a sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, kao ključnim partnerima.

„Briga o mladima, a posebno smanjenje nezaposlenosti, definisani su kao jedan od prioriteta Vlade Srbije. Na ovom strateškom zadatku angažovan je veliki broj nacionalnih institucija, udruženja, predstavnika privrede i drugih aktera čiji napori daju dobre rezultate. Ipak, ključ rešenja je upravo na lokalnom nivou, u delotvornijoj koordinaciji lokalnih vlasti, civilnog i pre svega poslovnog sektora, uz aposolutno uvažavanje mišljenja mladih i njihovo puno uključivanje u procese odlučivanja“, izjavila je Bojana Perović, savetnica u Sektoru za omladinu Ministarstva omladine i sporta, koje je ključni politički partner projekta.

„Grad Sremska Mitrovica daje punu podršku realizaciji projekta „Podsticaj zapošljavanja mladih“ u cilju što boljeg pozicioniranja mladih na tržištu rada. Želimo da budemo spona između privrede i obrazovanja kako bi smo zajedničkim aktivnostima doprineli školovanju potrebnog kadra. Takođe kroz finansijske instrumente pomažemo realizaciju stručne prakse i osnaživanja pojedinaca za sopstveni biznis. Cilj nam je da što veći broj mladih ostane na prostoru grada i ovde ostvaruje svoju egzistenciju“, izjavio je Tomislav Janković, predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica.

O tome koliko je saradnja sa školama važna za privrednike govorio je Milorad Milošević, vlasnik Carskog vinograda M. A. Probus.

„Pokretanje saradnje sa srednjom stručnom školom iz Iriga je od suštinskog značaja za dalji razvoj našeg preduzeća na području vinogradarstva, jer saradnjom škole i preduzeća dobijamo na kraju školovanja oformljen kadara koji zna šta ga čeka nakon školovanja, a preduzeće dobija saradnika koji već poznaje način i organizaciju rada sredine u koju dolazi. Takav pristup isključuje nesigurnost i bojažljivost s obe strane. Ova saradnja je perspektiva za škole i mlade ljude, a posebno donosi jedan novi kvalitet za preduzeća“, izjavio je Milošević.

Direktor Tehničke škole Stara Pazova Lazar Đukić naglasio je važnost upoznavanja poslodavca sa veštinama i znanjima učenika, koje često rezultira zapošljavanjem učenika odmah po završetku školovanja.

„U prethodnom periodu Tehnička škola akcenat je stavila na prikazivanje kompetencija svojih učenika. Naime, u razgovoru sa privrednicima uočeno je da se oni prilikom izbora radnika više bave nazivom obrazovnog profila nego stvarnim znanjima. Iz tog razloga su organizovani susreti sa privrednicima u školi, na Sajmu privrede kao i u samim firmama. Privrednici su prisustvovali i odbrani maturskih radova i završnih ispita što im je omogućilo da se neposredno upoznaju sa stečenim kompetencijama maturanata – budućih radnika. Sve ovo je rezultiralo nizom ponuda za zapošljavanje naših učenika u firmam kao što su 4-M, Čelik, SAVPO, Energopet, itd“, rekao je Đukić.

Cilj projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“ u okviru nemačko – srpske razvojne saradnje je da pruži podršku mladima između 15 i 35 godina starosti da se bolje pozicioniraju na tržištu rada primenom integrisanog pristupa u podsticaju zapošljavanja mladih. Pristup se sprovodi kroz karijerno vođenje i savetovanje o zapošljavanju, kratkoročne i dugoročne stručne obuke, upućvanje na posao (samo)zapošljavanje mladih i preduzetništvo. Očekuje se da se dijalogom ključnih aktera u lokalnim sredinama i zajedničkim zalaganjem različitih institucja unapredi praksa i lokalna politika zapošljavanja mladih.

Više informacija o projektu možete dobiti OVDE.

You may also like