Za listove na jezicima manjina 264,8 miliona dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić potpisao je juče ugovore o finansiranju u 2017. godini sa čelnim ljudima devet izdavačkih kuća koje na jezicima nacionalnih manjina izdaju ukupno 22 lista. Za njihovo funkcionisanje je u ovoj godini je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 264.805.000,00 dinara.

„Veoma je važno da se obezbedi stabilno i održivo izlaženje vaših listova, a samim tim i informisanje pripadnika vaših nacionalnih zajednica i to je naše trajno opredeljenje. Sredstva koja smo izdvojili inače značajan deo ukupnog budžeta našeg sekretarijata i veoma je bitno da budu svrsishodno realizovana“, rekao je sekretar Štatkić.

Ugovori o finansiranju potpisani su sa izdavačkim kućama „Mađar So“, „Het Nap“, „Hlas ljudu“, „Libertatea“, „Ruske slovo“, „Bunjevačke novine“, „Hrvatska riječ“, „Ridne slovo“ i „Makedonska videlina“.

„Materijalna podrške koja nama obezbeđuje sigurno izlaženje, a našim čitaocima informacije na maternjem jeziku, veoma je važna. Osećam, istovremeno, potrebu da zahvalim i na tome što smo pozvani da ugovore potpišemo svi zajednom, u jednoj zaista lepoj i ohrabrujućoj atmosferi, što se ranije nikada nije dešavalo“, rekao je, neposredno posle potpisivanja, Viktor Šećerovski, direktor „Makedonske videline“.

Pored finansiranja listova čiji osnivači su nacionalni saveti nacionalnih manjina, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama će ove godine, u okviru konkursnog sufinansiranja, sa ukupno 6.200.000,00 dinara podržati i medije na manjinskim jezicima koji su u privatnom vlasništvu ili su im osnivači nevladine organizacije.

You may also like